Udland

En europæisk flådemission vil provokere og øge spændingerne, mener Iran

Danmark ser positivt på en europæisk skibseskorte af tankskibe i det konfliktfyldte Hormuz-stræde.

Spændingerne øges, hvis Europa sender en flådemission til Den Persiske Golf.

Det er truslen fra en iransk talsmand i regeringen, efter Storbritannien tidligere på ugen foreslog en europæisk eskorte af tankskibe i det konfliktfyldte Hormuz-strædet. En idé både den danske regering og et stort flertal bakker op om.

Men bliver den realiseret, vil det ifølge Ali Rabiei, talsmand for den iranske regering, opfattes som en provokation.

- Vi har hørt, at de (europæiske lande, red.) har i sinde at sende en europæisk flåde til Den Persiske Golf, siger han ifølge det iranske nyhedsbureau ISNA.

Han tilføjer:

- Det er provokerende og vil øge spændingen.

Positive danskere

Storbritannien anmodede i mandags en række lande - heriblandt Danmark - om hjælp til at sikre den civile skibstrafik i Hormuz-strædet og har allerede selv et krigsskib i området.

Fredag fortalte udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at man deler ”bekymringen med henhold til den maritime sikkerhedssituation i Hormuz-strædet”. I samme ombæring sagde forsvarsminister (S) Trine Bramsen, at Danmark vil ”bidrage til overholdelsen af internationale konventioner og fri handel som aktiv søfartsnation.”

Dermed så den danske regering positivt på at deltage i den europæiske flådemission.

I Folketinget bakker både Radikale Venstre, SF, Venstre, Dansk Folkeparti, mens Enhedslisten frygter ”farlige konsekvenser”, og derfor skal Europa spille ”en fornuftig og afdæmpende rolle frem for at bidrage til optrapning,” som Enhedslistens forsvars- og udenrigsordfører, Eva Flyvholm, sagde.

Om Danmark ender med at sende et krigsskib, ved vi først om et par uger, når forhandlingerne med andre europæiske lande er faldet på plads.

Konfliktfyldt område

Hormuz-strædet, der ligger mellem Iran og Oman ved indsejlingen til Den Persiske Golf, har igennem længere tid været genstand for uro. To tankskibe blev eksempelvis angrebet midt i juni, og et britisk tankskib er blevet beslaglagt af Iran som reaktion på tilbageholdelsen af en iransk olietanker ved Gibraltar.

Konflikten i området trækker tråde til en omtalt atomaftale fra 2015, som først USA og senere Iran har trukket sig fra. Efterfølgende har amerikanerne indført sanktioner mod Iran, hvilket har ramt landets eksport af olie.

Søndag mødes repræsentanter fra landene bag atomaftalen Rusland, Kina, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og EU i Wien for at diskutere situationen.