Udland

Britisk minister om ny Brexit-aftale: - Vi må regne med, det ikke sker

Minister Michael Gove har fået ansvaret for at forberede Storbritannien på et farvel til EU 31. oktober uden en aftale af landets nye premierminister, Boris Johnson. Tolga Akmen / Ritzau Scanpix

Den nyudnævnte minister Michael Gove erkender, at Storbritannien må forvente en fremtid uden en aftale.

Slut med mere langdrag i Brexit-processen. Der er ikke meget mere at komme efter.

Det skriver den britiske minister Michael Gove i en klumme i The Sunday Times. Og dermed slår han samtidig fast, at premierminister Boris Johnsons svindende håb om en sidste tur ved forhandlingsbordet næppe kommer til at kaste noget konstruktivt af sig.

Michael Gove har af Johnson fået ansvaret for at forberede et farvel til EU 31. oktober uden en aftale.

- Der er ikke mere hvis, ikke noget men, ikke mere forsinkelse. Brexit kommer til at ske, skriver Michael Gove, som for nylig tabte til Boris Johnson i kapløbet om at blive udpeget som Theresa Mays efterfølger som formand for de konservative og landets premierminister.

- Med en ny premierminister, en ny regering og en klarhed i missionen kommer vil til at forlade EU 31. oktober. Også uden en aftale. Vi forbereder os på alle eventualiteter, skriver Michael Gove.

Boris Johnson gik ellers til valg på at genforhandle skilsmisseaftalen med EU eller forlade EU uden en aftale.

Det var et valgløfte, som EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, straks greb fat i efter de nu siddende premierministers valgsejr.

- Vi ser frem til at arbejde konstruktivt med Boris Johnson, når han tiltræder, for at lette ratificeringen af skilsmisseaftalen og opnå en ordnet Brexit, skrev Michel Barnier blandt andet på Twitter.

Stadig åben for forsoning

Den form for forsonlighed har Michael Gove og den britiske regering ikke vendt ryggen. Endnu.

For som den 51-årige minister skriver i sin klumme:

- Vi håber stadig de (EU, red.) vil ændre mening, men vi må regne med, at det ikke sker, skriver Gove, der med egne ord "ikke længere vil sende serveringen tilbage til køkkenet i håb om, at det bliver mere spiseligt".

Det britiske farvel til det europæiske samarbejde har været en langvarig affære.

I juni 2016 stemte briterne for at forlade det europæiske fællesskab, og 29. marts 2017 meddelte briterne officielt EU, at landet ville melde sig ud af samarbejdet.

Af EU-traktatens artikel 50 fremgår det, at der går to år, fra et land meddeler sin udtræden, til det effektueres.

Hvis det sker, vil Storbritannien fra den ene dag til den anden overgå fra at være et EU-medlemsland til at være et tredjeland uden for EU.

Storbritannien vil med dermed stå uden samarbejds- og handelsaftaler med EU.