Udland

Tidligere svensk statsminister går i rette med Trump

Carl Bildt, tidligere svensk Stats- og Udenrigsminister fra Moderaterne, fotograferet i Rigsdagen.  Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix

"Jeg var Sveriges statsminister og nej, hr. Trump, jeg kunne heller ikke have løsladt A$AP Rocky" er overskriften på Bildts brev i Washington Post.

Den tidligere svenske statsminister Carl Bildt har fået nok af Donald Trumps angreb på Sveriges nuværende statsminister, Stefan Löfven, i sagen om den amerikanske rapper A$AP Rocky, der netop nu sidder i et svensk fængsel.

Det skriver han i et åbent brev i den amerikanske avis Washington Post, hvor han forsøger at tale USA's præsident til fornuft.

- Jeg har også været statsminister, så jeg har en vis viden om den magt og de begrænsninger, der findes i rollen, skriver Carl Bildt blandt andet.

Trump forlanger frihed for rapper

Trump angreb i en stribe tweets sendt sent torsdag aften, og det både forbløffede og chokerede det politiske Sverige.

Reaktionen fra USA's mest magtfulde mand kom, efter den svenske anklagemyndighed torsdag tiltalte A$AP Rocky, der ifølge tiltalen var involveret i et gadeslagsmål i Stockholm 30. juni.

- Meget skuffet over statsminister Stefan Löfven (...). Behandl amerikanere retfærdigt!, skrev Donald Trump i et tweet.

Men den svenske statsminister havde allerede gjort det klart, at A$AP Rocky ikke får særbehandling i Sverige trods sin stjernestatus. Og den forklaring faldt ikke i god jord hos præsidenten.

- Giv A$AP Rocky hans frihed. Vi gør så meget for Sverige, men det virker som om, det ikke er gensidigt, skrev præsidenten sent torsdag aften.

"Man var blevet fyret"

Carl Bildt er en af Sveriges mest erfarne politikere og var selv statsminister i årene 1991-94.

Til en begyndelse irettesatte han Trump i en stribe tweets. Men han havde mere på hjerte og skrev et åbent brev til en af USA' største og mest traditionsrige aviser, hvor han skoler USA's præsident i svensk retssikkerhed under overskriften "Jeg var Sveriges statsminister og nej, hr. Trump, jeg kunne heller ikke have løsladt A$AP Rocky".

- En svensk statsminister, som forsøger at beordre en domstol til at løslade en mistænkt eller lukke en sag, vil først mislykkes med sit forehavende og derefter med stor sandsynlighed blive fyret fra regeringen, skriver han.

Derudover understreger den forhenværende statsminister, at domstolenes uafhængighed er et vigtigt kendetegn for et frit og demokratisk samfund.

Ingen planer om flere samtaler

Statsminister Stefan Löfven har stadig ikke kommenteret Trumps tweets.

De to havde en telefonsamtale om A$AP Rockys anholdelse 20. juli, men har ikke snakket siden.

Löfvens pressesekretær, Mikael Lindström, oplyser, at der ikke er planlagt nye opkald.