Udland

Politiet holder øje med turister i varmen i Italien

Politiet er på plads med bødeblokken ved populære turistdestinationer i Italien.

Den forløbne uge har været skoldhed mange steder i Europa, og ikke mindst i Italien har temperaturen været oppe på 40 grader.

I Rom og i flere andre byer er det svært at klare varmen, mens man prøver at få set nogle af de kendte seværdigheder. Cementen koger, og luften har stået stille mange af dagene.

Fristelsen til at sætte sig og dyppe sine overophedede fødder ned i nogle af de mange springvand er stor, men man skal lige kontrollere tegnebogen først. Det er nemlig strengt forbudt og kan medføre tårnhøje bøder. Hvis man eksempelvis prøver at soppe eller bade i Trevi-fontænen, vanker der en bøde på op imod 500 Euro.

Italiensk is er verdensberømt og næsten uundværlig i varmen, så den nydelse kan man ikke nægte nogen

Eva Ravnbøl, Italienkorrespondent, TV 2

Det er også blevet forbudt at sidde eller opholde sig nær de historiske monumenter og piazzaer, mens man spiser pizza eller anden mad. Kun én ting er lovlig: gelato, altså is.

Italiensk is er verdensberømt og næsten uundværlig i varmen, så den nydelse kan man ikke nægte nogen.

Problemerne med turister, der ikke kan rydde op efter sig selv, er så store at politiet må sætte hårdt ind, fortæller Eva Ravnbøl fra Rom. Video: Lars Hjort Kristensen

Klar med fløjten

Men sætter man sig enten på jorden eller på en gammel trappe eller en mur med mad i hånden, kan politiet straks udstede en bøde. I Venedig må man ikke gå rundt og spise andet end is nogen steder.

I blandt andet Rom, Firenze og Siena gælder det omkring turistattraktionerne. I parkerne må man for eksempel gerne, men det skal folk jo lige finde ud af.

På Den Spanske Trappe måtte man indtil for nylig gerne sætte sig ned, men det må man ikke længere. Det er en fuldtidsbeskæftigelse for de mange betjente i området at fløjte, hver gang en intetanende turist mageligt bøjer sig ned og gør klar til et tiltrængt hvil. “Piiift”, lyder det så øjeblikkeligt, og betjentene gør tegn med armene, så folk straks fatter, at den går ikke.

De fleste bliver meget overraskede og forstår ikke helt reglerne. De er også relativt nye mange af dem, men man skal prøve at sætte sig ind i hverdagsproblemerne som borgerne i de forskellige byer kan have, når der er turister over det hele. De er jo på ferie, mens de lokale skal passe job, skole, indkøb, aftaler osv.

Det ender i karambolage, hvis pizzagnaskende og øldrikkende feriegæster opfører sig som om, de var i en forlystelsespark, mens borgerne skal passe deres daglige pligter og gøremål.

Derfor har man i takt med det øgede antal turister og ændringen i deres adfærd måttet indføre skrappere love for at få alt til at fungere nogenlunde smidigt. De senere år er antallet af lavbudget-rejsende steget, og de går for eksempel mindre på restaurant og opholder sig mere på gader og stræder, også når de spiser. Det har vist sig at skabe stor risiko for skraldeophobning og svineri i det hele taget, så for både indbyggernes og de besøgendes skyld har man forbudt for meget “campingliv” i bykernerne. "Anti-bivacco" hedder loven på italiensk.

Det var også med den i hånden, at politiet i Venedig forleden anholdt to tyskere, der havde sat sig godt til rette under Rialto-broen for at brygge kaffe over et medbragt campingblus. Det kostede dem næsten 1000€ i bøde.