Udland

Opgiver ikke rigsretssag mod Trump - nu vil demokrater have hemmeligt materiale udleveret

I USA forsøger Demokraterne nu at gå rettens vej for at sikre mere materiale, der kan bruges til en eventuel rigsretssag.

Demokraterne i Repræsentanternes Hus går nu nye veje for at finde belastende beviser mod præsident Donald Trump. Beviserne skal i sidste ende bane vejen for en mulig rigsretssag.

Efter onsdagens, for de amerikanske demokrater, skuffende høringer af den tidligere særlige anklager, Robert Mueller, forfølger man nu i stedet et nyt spor.

Robert Mueller var ansvarlig for den omfattende undersøgelse, der skulle forsøge at afdække, om præsident Donald Trump og hans kampagne samarbejdede med Rusland, da russerne blandede sig i præsidentvalget i 2016.

Mueller gentog under onsdagens høringer sine pointer fra rapporten, der udkom i marts, og leverede ikke afgørende nyt skyts til demokraterne. Partiet jagter fortsat beviser, som kan bruges til en såkaldt impeachment – der løseligt svarer til en rigsretssag.

Direkte adspurgt kunne Robert Mueller dog svare ”nej” til spørgsmålet, om rapporten kunne tolkes som en frifindelse af præsident Donald Trump, som den amerikanske præsident selv vedholdende har påstået.

Demokraterne har derfor ikke tænkt sig at droppe arbejdet med at undersøge de påståede ulovligheder, der skulle være fundet sted under valgkampen og under selve udarbejdelsen af Rusland-undersøgelsen.

Vil se vidneudsagnene

Den seneste fremgangsmåde går ud på at gå rettens vej for at få udleveret hidtil hemmeligholdt materiale og vidneudsagn fra rapporten.

- Vi er nødt til at se det fulde materiale bag mange ting i Muellers rapport. Det vil være meget oplysende for os, siger demokraten Jerry Nadler, der er formand for Efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus, og som står bag anmodningen om øget indsigt i rapporten.

Nadler understregede på et pressemøde i forbindelse med annonceringen af det seneste skridt, at arbejdet med at få adgang til vidneudsagn og bevismateriale ikke er en del at rigsretssagprocessen, men rettere et arbejde, der skal afklare, om der kan indledes en rigsretssag.

- Nu ser vi fremad. Og vi bevæger os længere i dybden med efterforskningen af regeringens kritisable opførsel, siger demokraten Sheila Jackson Lee.

Uenighed blandt demokrater

Den seneste udvikling kommer, efter flere end 100 demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus har erklæret sig klar til at stemme for at indlede en formel impeachment-proces.

Lederen af Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi, har gentagne gange talt imod den fremgangsmåde. Hun vil i stedet vente med at indlede en formel sag, til der ligger et solidt fundament af bevismateriale, skriver Reuters.

Donald Trump selv har ikke direkte reageret på demokraternes seneste skridt. Men på sin Twitter-konto har han delt et videoklip af Nancy Pelosi og Jerry Nadler med sentimental underlægningsmusik og et klip af sig selv, der reagerer på høringen af Robert Mueller i onsdags.

I klippet siger præsidenten:

- Demokraterne havde ingenting. Nu har de mindre end ingenting.