Udland

Hongkong-politi bruger tåregas mod demonstranter

Demonstrationer og beskyldninger om politivold har fået myndighederne i Hongkong til at svare igen.

Politiet i Hongkong er mere til tåregas end fredspibe.

Det er billedet efter en lørdag, hvor der igen har været folkelige protester i den enorme millionby. Denne gang med afsæt i politivold og beskyldninger om uidentificerede civile tæskehold, der har angrebet fredelige demonstrationer.

Det skriver BBC.

Ifølge demonstranterne har politiet denne gang brugt tåregas mod en fredelig, men uanmeldt protestaktion.

Forbudt af frygt for nye konfrontationer

Demonstrationen fandt sted lørdag, men var på forhånd blevet forbudt af politiet af frygt for nye konfrontationer.

Atmosfæren i Hongkong, der igennem snart to måneder har været genstand for folkelige protester som følge af en forhadt lov om udlevering til Kina, har været tiltagende anspændt.

Det er især det ugegamle overfald på demonstranter, der blev angrebet af en bande på op imod 100 maskerede mænd, som har vakt furore.

Et af de civile ofre for angrebet forrige weekend i Hong Kong, hvor maskerede mænd overfaldt en folkelig protestaktion.

De protesterende hævder, at politiet vendte det blinde øje til, at man nægtede at svare på alarmopkald og ikke har villet reagere på anmeldelser.

Derfor vil civile borgerrettighedsforkæmpere nu have åbnet en uafhængig undersøgelse af, hvad der er sket - og hvem der stod bag angrebet.

I de få bulletiner, der er kommet ud i forbindelse med bandeangrebet, hævder politiet, at der er tale om "en smædekampagne".

Bander under mistanke for at stå bag angreb på civile

I alt 12 menes at være blevet anholdt. 45 civile menes at være blevet sårede under angrebet, som politiet har afvist skulle være orkestreret af Hongkongs kriminelle bander.

Hongkong er en tidligere britisk koloni, der blev overdraget til kinesisk styre i 1997. Dengang blev indbyggerne lovet en højere grad af politisk frihed inden for en ramme, der hed "ét land, to systemer".

Demonstrationerne begyndte for syv uger siden i protest mod et lovforslag, der ville betyde, at indbyggere i Hongkong kunne udleveres til retsforfølgelse i Kina.

Hongkongs regeringsleder, Carrie Lam, har erklæret lovforslaget for skrottet. Men demonstranterne er utilfredse med, at det ikke formelt er blevet trukket tilbage.