Udland

Femårig død i forsøget på at redde sin lillesøster - verden virker ligeglad, siger FN

Her holder en pige fast i sin lillesøsters trøje i byen Ariha i Syrien. Pigen er død nu.  Bashar Al-sheikh / Ritzau Scanpix

Omfattende angreb på civile bør stoppes, lyder det fra FN's højkommissær efter adskillige bombeangreb på civile.

Billedet øverst i denne artikel er fra en video, der blev filmet onsdag. På billedet råber den syriske familiefar til sine to døtre, der forsøger at redde deres lillesøster efter et bombeangreb i den syriske by Ariha i Idlib-provinsen.

Den ene søster, femårige Riham, har lige akkurat fat i sin lillesøsters grønne trøje. Bag hende aner man endnu en søster, Dalia, som også forsøger at redde Touka på syv måneder op.

Billedet stammer fra en video fra det syriske nyhedsmedie SY24. Kort tid efter videoen blev optaget, styrtede bygningen sammen.

Døde af sine kvæstelser

Riham er ifølge mediet død af sine kvæstelser. Syv måneder gamle Touka er fortsat indlagt på intensiv afdeling, mens den sidste søsters tilstand beskrives som stabil, fortæller en læge, der behandlede pigerne, til AFP. Faren er stadig i live, men deres mor døde også i angrebet, skriver BBC.

Billedet er lige nu med til at rette verdens blik tilbage mod Syrien, hvor der de seneste dage er sket omfattende bombardementer, som har kostet adskillige civile livet.

I FN er man ikke imponeret af omverdenens reaktion på situationen i Syrien. Verdens mest magtfulde nationer udviser manglende handling, lyder det fra Michelle Bachelet, som er FN's højkommissær for menneskerettigheder:

- Luftangreb dræber og lemlæster adskillige civile flere gange om ugen, og svaret synes at være et kollektivt skuldertræk. FN's sikkerhedsråd er handlingslammet på grund af de fem permanente medlemmers vedvarende, manglende evne til at blive enige om at bruge deres magt og indflydelse til at stoppe kampene og drabene en gang for alle, lyder det i en udtalelse fra højkommissæren.

"Et svigt" hos de mægtigste lande

De faste medlemslande med vetoret er Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA.

- Det her er et svigt i lederskabet i verdens mest magtfulde nationer, der resulterer i en tragedie, som er så omfattende, at vi ikke længere synes i stand til at forholde os til den, tilføjer Michelle Bachelet i udtalelsen.

Ifølge FN er 106 civile blevet dræbt de seneste 10 dage, hvoraf 26 har været børn.

Forleden blev et marked i Idlib også ramt af luftangreb.

De massive bombardementer er led i den syriske regerings forsøg på at nedkæmpe de sidste højborge for landets opposition i det nordvestlige Syrien. Bombardementerne, som får opbakning fra den russiske regering, begyndte i slutningen af april måned. Indtil videre har bombardementerne fordrevet 440.000 mennesker fra området.

De seneste dage har der været angreb ved mindst ti forskellige steder i henholdsvis Idlib og Aleppo, lyder det fra FN.

Den syriske regerings styrker støttes af Rusland. Og blandt andre Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder siger, at det var russiske fly, der stod bag en del af angrebene.

Men det afviser det russiske forsvarsministerium, som kalder informationerne falske.