Udland

EU kalder Johnsons Brexitkrav uacceptable

Skilsmisseaftalen kan ikke genforhandles, gentager Barnier, efter at Boris Johnson kræver bagstopper fjernet.

Brexitkravene fra den britiske premierminister, Boris Johnson, er "uacceptable". Det mener EU's brexitforhandler, Michel Barnier.

Det skriver Barnier ifølge nyhedsbureauet AFP i en e-mail til EU-ambassadørerne. Mailen handler blandt andet om Johnsons krav om at stryge den såkaldte bagstopperløsning fra Brexitaftalen med EU.

- Premierminister Johnson har fastslået, at hvis vi skal nå frem til en aftale, sker det ved at fjerne bagstopperen. Det er selvfølgelig uacceptabelt og ikke inden for Det Europæiske Råds mandat, skriver Barnier.

Det Europæiske Råd er betegnelsen for EU-landenes stats- og regeringschefer. Det er dem, der har udstukket rammerne for Barniers forhandlingsmandat.

Johnson imod bagstopper

Boris Johnson brugte det samme ord, "uacceptabelt", da han talte i det britiske parlament torsdag på sin første arbejdsdag som premierminister.

Han brugte ordet til at beskrive den Brexitaftale, som hans forgænger på posten, Theresa May, har underskrevet.

Johnson vil skrotte bagstopperen, der handler om grænsen mellem Storbritannien og Irland. Det er en mekanisme i aftalen, der betyder, at Storbritannien fortsat er en del af EU's toldunion, indtil der findes en bedre løsning, der kan sikre, at den irske grænse forbliver åben.

I sin e-mail betegner Barnier den tale, som Boris Johnson holdt i Underhuset, som "stridslysten". Men han understreger, at han ikke har mandat fra de øvrige 27 medlemslande til at genforhandle aftalen.

I Irland siger premierminister Leo Varadkar, at det endnu ikke er helt klart, om Boris Johnson har besluttet sig for at forlade EU uden en aftale.

Irsk premierminister: Irland og EU's holdning har ikke ændret sig

Men det er ifølge Varadkar reelt, hvad der er i udsigt, når Johnson vil stryge bagstopperen fra aftalen.

- EU's holdning og Irlands holdning har ikke ændret sig: Bagstopperen er en integreret del af udtrædelsesaftalen, siger den irske leder.

Johnson skal torsdag aften tale i telefon med EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker.

Den nye britiske premierminister fastholder, at han vil genforhandle skilsmisseaftalen.

Hvis det ikke kan lade sig gøre, truer han med, at Storbritannien forlader EU uden en aftale. Den løsning vil ifølge økonomer koste både EU og især Storbritannien dyrt.

Johnson klar til at forlade EU uden aftale

Under en tale i Underhuset torsdag gjorde Boris Johnson det også klart, at Theresa Mays forkastede aftale med EU, der er blevet afvist tre gange af parlamentet, ikke vil blive fremlagt igen.

- Præmisserne i den aftale er uacceptable for parlamentet og for det her land. Jeg vil foretrække at forlade EU med en aftale. Det ville jeg virkelig. Jeg tror på, at det er muligt at få en aftale, selvom vi er langt henne i forløbet, og det vil jeg arbejde for, sagde Boris Johnson.

Han har flere gange sagt, at han er villig til at forlade EU uden en aftale, hvis den nuværende aftale ikke bliver ændret.