Udland

Boris Johnson vil ikke nominere ny kommissær

Boris Johnson blev onsdag indsat som ny premierminister for Storbritannien.

Når den nye EU-kommission bliver indsat, bliver det uden en britisk EU-kommissær. Det slog den nyudnævnte britiske premierminister, Boris Johnson, fast torsdag eftermiddag.

- Vi vil ikke nominere en ny britisk EU-kommissær, sagde han.

Meldingen kom under Boris Johnsons første møde i det britiske Underhus som premierminister og blev sagt i forbindelse med, at Boris Johnson gentog sin mission om at få Storbritannien ud af EU senest 31. oktober, hvor Brexit lige nu er udskudt til. Skal Brexit udskydes yderligere, vil Storbritannien skulle udnævne en ny kommissær - og det vil Johnson altså ikke.

Mays aftale bliver ikke fremlagt igen

Han har tidligere sagt, at han er klar til at forlade EU uden en aftale, og under sin tale i Underhuset gjorde han det også klart, at Theresa Mays forkastede aftale med EU, der er blevet afvist tre gange af parlamentet, ikke vil blive fremlagt igen.

- Præmisserne i den aftale er uacceptable for parlamentet og for det her land.

- Jeg vil foretrække at forlade EU med en aftale. Det ville jeg virkelig. Jeg tror på, at det er muligt at få en aftale, selvom vi er langt henne i forløbet, og det vil jeg arbejde for, sagde Boris Johnson.

Boris Johnson blev onsdag officielt indsat som ny premierminister for Storbritannien. Her afløste han partifælden Theresa May.

Oppositionens leder, Jeremy Corbyn (Labour), bød sin nye rival velkommen, men slog hurtigt fast, at han ikke deler Boris Johnsons mening om, at Storbritanniens skal forlade EU uden en aftale.

- Den rige elite vil ikke tabe på et hårdt Brexit, lød det fra Corbyn med henvisning til, at det ville være arbejderne, der taber på et sådant farvel til EU.

Lyn-analyse

Noget af det, som vi blev en lille smule klogere på, var, hvor Boris Johnsons grænser går i forhold til en EU-aftale. Han vil for eksempel under ingen omstændigheder acceptere en aftale, hvor grænsen mellem Irland og Nordirland ikke forbliver åben.

Har skiftet ud blandt ministre

Kort efter sin indtræden som premierminister skiftede Boris Johnson ud på flere pladser i regeringen.

Han fyrede blandt andet sin store konkurrent i kampen om formandsposten i det konservative parti, Jeremy Hunt, som udenrigsminister.

Ifølge TV 2s korrespondent Divya Das er fællesnævneren for de nye ministre, at de i større eller mindre grad stort set alle har været tilhængere af Brexit fra begyndelsen:

- Johnson har sat et hold af dedikerede brexiteers. Han har set, hvordan Mays ministre gik hende imod gang på gang, og han vil undgå et lignende scenarie. Derfor har han vægtet loyalitet højt. De skal være 100 procent med ham. Han ønsker nul tvivlere.

Boris Johnson blev valgt som formand for det konservative parti med næsten to tredjedele af stemmerne.