Udland

Nyt kapitel i mysterium - forskere finder forandringer i diplomaters hjerner

Cubansk sundhedspersonale afviser alle anklager om et angreb.

Mysteriet om, hvad der er sket med personalet på den amerikanske ambassade i Cuba, har tirsdag fået et nyt kapitel.

Nyhedsbureauerne Reuters og AP citerer et studie af 40 af de ansatte på ambassaden. Studiet viser tegn på forandringer i hjernen hos flere af diplomaterne.

Og der er tale om "et sandt medicinsk mysterium", siger Ragini Verma, der står bag studiet til AFP.

Til Reuters siger han, at forandringerne i hjernerne er til at tabe kæben over.

- De fleste af de her patienter har en specifik type af symptomer, siger han.

Personale trukket hjem

Sagen begyndte i 2016, da ansatte på ambassaden begyndte at melde om symptomer såsom hovedpine, ringen for ørerne, søvnforstyrrelser, svimmelhed samt problemer med hukommelse, koncentration og balance.

I 2018 blev personalet derfor trukket hjem.

Ansatte på den canadiske ambassade i landet kom med lignende meldinger. Også de blev trukket hjem.

Fårekyllinger

I første omgang førte lyde optaget i ambassadens nærhed til spekulationer om et muligt angreb med lydbølger. Trump-regeringen konkluderede i den forbindelse, at diplomaterne havde været udsat for et "sonisk angreb" fra Cuba.

Denne teori blev dog senere lagt i graven, da symptomerne ikke passede med et angreb af den type. Senere viste en analyse, at lydene i ambassadens nærhed formentlig stammede fra en fårekylling.

Senere teorier har kredset om et angreb med mikrobølger, men der er endnu ingen klar konklusion på, hvordan et eventuelt angreb skulle have fundet sted.

Cubansk sundhedspersonale afviser alle anklager om et angreb.

Kritik for usikre konklusioner

Det er Pennsylvania Universitet, der har undersøgt 40 ansatte og familiemedlemmer fra ambassaden i Cuba. Resultaterne er blevet sammenlignet med en kontrolgruppe.

Det er dog ikke alle i forskerkredse, som er klar til at konkludere ligeså skråsikkert på undersøgelsen, som forskeerne bag studiet af hjerneforandringerne hos diplomaterne.

Neurolog Jon Stone fra Edinburgh Universitet påpeger over for AP, at der er fundet ændringer i hjernen, men at det ikke står klart, om det er deciderede skader. Stone kritiserer blandt andet, at ingen i kontrolgruppen har haft samme symptomer som diplomaterne.

Enkelte har fortsat symptomer

Hans kollega Sergio Della Sala, der har en doktorgrad i kognitiv neurovidenskab, peger også på, at 12 af de ansatte har haft hjernerystelser, før de tog til Cuba. Ingen i kontrolgruppen har haft hjernerystelser.

En af medforfatterne til studiet fra Pennsylvania Universitet, Randel Swanson, siger til AP, at de fleste af de ansatte på ambassaden har det godt i dag efter at have været i behandling.

Enkelte har dog fortsat symptomer, siger han.