Udland

Dagen, demokraterne har ventet på: - Jeg kommer ikke til at se med, siger Trump

Nu skal den særlige undersøger Robert Mueller vidne for Kongressen. Demokraterne håber på skarpe formuleringer, republikanerne går balancegang.

Demokraterne i USA er godt klar over, at det er de færreste amerikanere, der har læst den fulde ruslandsrapport, som særlig anklager Robert Mueller offentliggjorde i april efter knap to års efterforskning.

Derfor håber de, at nationen onsdag vil sidde klæbet til skærmen, når Mueller klokken 8.30 lokal tid, 14.30 dansk tid, skal udspørges om konklusionerne i rapporten af henholdsvis retsudvalget og efterretningsudvalget i Repræsentanternes Hus.

Begge steder skal han udlægge teksten i rapporten, som han offentliggjorde for tre måneder siden om det påståede samarbejde mellem præsident Donald Trumps kampagnestab og Rusland under valgkampen i 2016.

Rapportens konklusion lød, at der ikke var beviser for noget samarbejde. Alligevel har alle parter forberedt sig grundigt på onsdagens afhøring.

Udspørgerne fra Det Demokratiske Parti håber på, at de kan lokke Robert Mueller til at udtrykke sig skarpere, end han har gjort i rapporten. Især om præsident Donald Trumps mulige forsøg på at lægge hindringer i vejen for Muellers arbejde.

- Rapporten fremlægger tungtvejende beviser for, at præsidenten er skyldig i både alvorlige lovovertrædelser og mindre forseelser, og vi bliver nødt til at lade Muller præsentere disse kendsgerninger til det amerikanske folk, har det demokratiske medlem af Repræsentanternes Hus Jerry Nadler eksempelvis udtalt.

Ved at tv-transmittere afhøringen og fremhæve de dele af rapporten, der fokuserer på Donald Trumps mest tvivlsomme opførsel, håber Demokraterne, at de kan øge offentlighedens støtte til en rigsretssag mod præsidenten.

'Hold dig til rapportens ord'

Robert Mueller selv har forberedt sig til afhøringen med advokater, skriver CNN. På forhånd har det amerikanske justitsministerium advaret ham mod at sige for meget:

- Dit vidneudsagn må holde sig indenfor grænserne af din offentlige rapport, eftersom der er dele af din undersøgelse, der er underlagt særligt hensyn til regeringen, har vicestatsadvokat Bradley Weinsheimer skrevet til Robert Mueller.

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster forventer da heller ikke, at Robert Mueller vil komme med nye, afgørende afsløringer i sit vidneudsagn, siger han til TV 2.

Mirco Reimer-Elster

- Robert Mueller har selv sagt, at han betragter sit arbejde som særlig undersøger som afsluttet med offentliggørelsen af sin rapport for tre måneder siden. Så vi kan nok forvente, at han mange gange i løbet af i dag vil sige: "Det står i rapporten", og at han ikke vil sige mere. Så det mest sandsynlige er, at der ikke kommer afgørende nyt frem, siger Mirco Reimer-Elster.

Alligevel kan demokraterne få noget ud af at få Robert Mueller i vidneskranken, vurderer Mirco Reimer-Elster.

- De vil have Robert Mueller i vidneskranken, så han foran rullende tv-kameraer kan sige nogle af de samme ting, som stod i rapporten. Det er ikke mange almindelige amerikanere, der har læst rapportens 448 sider. På den måde er dagens høring mere værd for demokraterne end den lange rapport, for her håber de, at han vil formulere nogle skarpe udtalelser, der kan klippes ud og bruges som sound bites igen og igen, siger Mirco Reimer-Elster.

Republikansk balancegang

De republikanske medlemmer af de to udvalg skal balancere mellem to hensyn, når de udspørger Robert Mueller:

- På den ene side er Robert Mueller selv republikaner, en systemets mand, som der står respekt om. Så de skal passe på ikke at begå karaktermord på ham. På den anden side ved de, at deres partifælle præsident Donald Trump følger med på tv, og derfor bliver de nødt til at angribe Mueller, siger Mirco Reimer-Elster.

Donald Trump selv har sagt, at han ikke vil bruge tid på at se Robert Muellers vidneudsagn i tv.

Den amerikanske tv-station NBC kan dog fortælle, at Donald Trump har ryddet sin kalender hele formiddagen – ligesom amerikanske medier har noteret sig, at præsidenten de seneste dage har udsendt en byge af Twitter-beskeder om Robert Muellers person og om hans undersøgelse.