Myndigheder slår alarm - ingen pigefødsler i 132 byer i Indien

16x9
Nogle indiske delstater har særlige børnehjem for 'uønskede piger', hvor forældrene kan aflevere deres nyfødte piger. Billedet her er fra delstaten Tamil Nadu. Foto: Mansi Thapliyal / Scanpix Denmark

Tre måneder uden en eneste nyfødt pige har sat nyt fokus på Indiens problem med familier, der er afhængige af drengebørn.

De indiske myndigheder er alarmerede over fødselstallene i 132 landsbyer i det nordlige Indien.

I de seneste tre måneder er der ikke født en eneste pigebaby i landsbyerne, mens der i samme periode blev født 216 drengebabyer.

De officielle fødselstal fra landsbyerne i den nordlige delstat Uttarakhand har sat nyt fokus på Indiens problem med familier, der af økonomiske og kulturelle grunde fravælger piger og kun vil have drengebørn, skriver avisen Times of India.

- Tallene er mistænkelige og har sat fokus på abort af kvindelige fostre. Det kan være et tilfælde, og vi har ingen beviser for, at der har fundet abort af kvindelige fostre sted, men vi tager ingen chancer. Så vi har sat disse 132 landsbyer under skærpet opsyn, siger den øverste lokale embedsmand i området, Ashish Chauhan, til avisen.

Han varsler også, at landsbyfamilierne vil blive retsforfulgt, hvis man finder beviser for, at familiens kvinder har fået aborter alene på grund af fostrets køn.

Ikke de fattigste

Aborter på grund af køn har været forbudt i Indien siden 1994, men er stadig en udbredt praksis i visse dele af Indien.

Demonstration i den nordlige Punjab-provins mod fravælgelsen af pigefostre (arkivfoto).
Demonstration i den nordlige Punjab-provins mod fravælgelsen af pigefostre (arkivfoto). Foto: Narinder Nanu / Scanpix Denmark

- Problemet er størst i den nordlige del af landet. I et område jeg kender til, viser officielle tal, at der er 879 kvinder for hver 1000 mænd. Og det er ikke kun den fattigste del af befolkningen, der fravælger piger. Det siger sig selv, at når man skal betale for en scanning med kønsbestemmelse og en efterfølgende abort, så er det ikke helt fattige folk, der får det foretaget, siger Ravinder Kaur, der er lektor og centerleder på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, til TV 2.

- Alle ved, at det er ulovligt. Myndighederne har lavet store kampagner mod fravælgelse af piger. Men i nogle miljøer er der en social accept af det. Hvis alle gør det, så er der ikke nogen, der siger noget til det, siger hun.

Medgifter

Traditionelt har det altid været økonomisk afgørende for indiske familier at få drenge i stedet for piger. Drengene forventes at blive familiens forsørgere, mens pigerne giftes bort og flytter til svigerfamilien. Og ikke nok med det – traditionen kræver, at de skal have en betydelig medgift med som betaling til svigerfamilien.

 'Uønsket pige', afleveret på børnehjem i delstaten Tamil Nadu
'Uønsket pige', afleveret på børnehjem i delstaten Tamil Nadu Foto: Mansi Thapliyal / Scanpix Denmark

Ifølge forfatteren og foredragsholderen Tine Elisabeth Larsen, der er grundlægger af foreningen Dansk-Indisk Børnehjælp, er nogle familiers problemer med medgifter kun blevet værre de seneste år:

- Medgifterne stiger og stiger. Det er ikke et fattigdomsproblem, men et problem i middelklassen og overklassen, hvor man kan se tv og har fået øjnene op for alle de vestlige goder, man ønsker sig. Der er medgiften i forbindelse med et ægteskab en god mulighed for at få råd til disse ting, forklarer hun.

- Indien er et patriarkalsk samfund, hvor sønnerne fører slægten og familienavnet videre. De får en uddannelse, et job og bliver familiens forsørgere. Det er vigtigt for forældre, der ikke har andet socialt sikkerhedsnet til at hjælpe sig. Når pigerne så repræsenterer en kæmpeudgift, når de skal giftes bort, bliver de valgt fra, siger Tine Elisabeth Larsen til TV 2.

Mangler 63 millioner kvinder

Indien har verdens næststørste befolkning med 1,3 milliarder indbyggere. Ifølge en regeringsrapport fra sidste år viser befolkningens kønssammensætning, at der ’mangler’ 63 millioner kvinder, i forhold til hvad man skulle forvente.

- Det forhold, at man foretrækker at få sønner, er noget, som hele det indiske samfund må tænke dybt over, konkluderer rapporten.