Udland

Kun 0,35 procent af de britiske vælgere afgør, hvem der skal lede landet

Den forhenværende udenrigsminister Boris Johnson var op til valget udråbt som storfavorit til at tage posten.

Tirsdag bliver det afgjort, hvem der skal være Storbritanniens næste premierminister.

Men det er kun en brøkdel af de britiske vælgere, der har haft indflydelse på, hvem der skal lede landet.

Selv om den nuværende britiske premierminister, Theresa May, har besluttet sig for at vige fra posten, er der ikke blevet udskrevet nyvalg. I stedet overdrages posten til ham, der vinder formandsduellen i Mays parti, de konservative.

Det betyder, at det er 160.000 medlemmer af Det Konservative Parti, der skal træffe beslutningen.

I et land med næsten 46 millioner vælgere svarer det til 0,35 procent.

Ifølge et forskningsprojekt refereret af netmediet Quartz består vælgerskaren primært af hvide, midaldrende mænd, og kan så langt fra siges at være repræsentativ for hele Storbritannien.

'May med bukser på'

Valget står mellem forhenværende udenrigsminister og London-borgmester Boris Johnson og den nuværende udenrigsminister, Jeremy Hunt.

Op til afstemningen, som sluttede mandag aften, har Boris Johnson været udråbt som storfavorit. Det skyldes blandt andet hans løfter om at levere et Brexit inden udgangen af oktober. Uanset om der lander en aftale med EU eller ej, forklarer TV 2s korrespondent i London, Divya Das.

Der er særligt et punkt, som adskiller Boris Johnson fra Jeremy Hunt.

Hun henviser til, at Jeremy Hunt ikke har afvist, at udløbsdatoen for Storbritanniens medlemsskab af EU kan skydes yderligere, hvis der er fremskridt i forhandlingerne.

- Det er en af grundene til, at Jeremy Hunt under det her formandsopgør har fået øgenavnet "Theresa May med bukser på" - og sådan et øgenavn vinder man næppe et formandsopgør med, siger hun.

Kupforsøg

Det er dog ikke alle i Det Konservative Parti, som bakker op om Boris Johnsons kompromisløse kurs mod et Brexit inden udgangen af oktober.

Flere ministre i den nuværende regering har med henvisning Johnsons kurs truet med at trække sig, hvis Johnson vinder valget. Det gælder finansminister Philip Anthony Hammond og justitsminister David Gauke.

Derudover trak den konservative viceudenrigsminister Alan Duncan sig mandag fra regeringen og forsøgte i samme omgang at kuppe Johnson ved at få hastet en mistillidsafstemning igennem, inden Johnson ville kunne nå at blive udnævnt som ny premierminister.

En afstemning, der skulle forhindre en langt værre krise til efteråret, som han ifølge BBC's politiske redaktør forklarede mandag aften.

Mistillid

Forsøget på at få afstemningen gennemført på forkant af et formandsskifte mislykkedes, men allerede torsdag vil det være muligt gennemføre en tillidsafstemning, når underhuset mødes for sidste gang inden sommerferien.

Britiske medier spekulerer dog i, om Labour af taktiske årsager vil gemme forsøget på at vælte den kommende premierminister til senere på året.

Afgørelsen på formandsopgøret ventes at blive offentliggjort tirsdag. Onsdag taler afgående premierminister Theresa May for sidste gang i underhuset og ventes derefter at tage sin afsked hos dronningen.