Johnsons første 100 dage er ren overlevelse, siger ekspert

Storbritanniens nye premierminister har lovet, at briterne forlader EU om 100 dage. Men kan han holde det? Og hvad sker der, hvis han fejler?

Som regel har en nyvalgt premierminister en ambition om at levere noget imponerende inden for de første 100 dage i embedet.

Men for Boris Johnson handler det mest af alt om at overleve på posten og holde fast i nøglerne til Downing Street 10.

Det vurderer den britiske statsborger og kender af britisk politik Peter James Stark.

- Boris Johnson overtager regeringsmagten med det smallest mulige flertal, siger han.

Det skyldes, at flere konservative partimedlemmer har meldt sig ud, er blevet ekskluderet eller har tabt et omvalg i deres valgkreds efter uheldige personsager.

Det sidste ventes at ske torsdag i en sag om en konservativ politikers fusk med bilag, og taber han sin plads i parlamentet, har Johnson et flertal på kun én.

Bagstopperen er død - eller er den?

Om 100 dage bladrer vi i kalenderen om til 31. oktober - den dag Boris Johnson har lovet briterne, at Storbritannien forlader EU med eller uden en aftale. "Dø om så det gælder", som han selv har formuleret det.

Men udfordringerne er så mange, at det løfte kan blive svært at holde.

- Det mest sandsynlige er, at han tager ned og forhandler med EU straks efter sommerferien, siger Peter James Stark.

- Men sandsynligheden er også, at han ikke får noget med. For Johnson har blandt andet lovet, at bagstopperen er død, men er der noget, der er sikkert og vidst, er det, at EU ikke vil røre ved bagstopperen, forklarer han.

Fakta om Bagstopperaftalen

  • I de kommende år skal Storbritannien og EU forhandle en endelig handelsaftale på plads. Kan man ikke blive enige, kommer bagstopperen i spil. 
  • Nordirland er som en del af Storbritannien også en del af Brexit. Det er Irland ikke. 
  • I dag er der en "usynlig" grænse mellem Nordirland og Irland. Den grænse vil både EU og Storbritannien gerne bevare.
  • Bagstopperen er i overført betydning et sikkerhedsnet i Brexit-aftalen, der skal sikre, at man ikke skaber en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

Kilde: Ritzau.

Det har EU sagt gentagne gange, og var nogen i tvivl, blev det understreget af blandt andre EU's chefforhandler Michel Barnier kort efter Boris Johnsons sejr.

Stor sandsynlighed for valg

Men ligesom mange i Storbritannien ikke ønsker, at Storbritannien braser ud af EU uden en aftale, ønsker EU det heller ikke. Derfor kan det ske, at man forsøger at komme briterne i møde på andre punkter.

- Men selv hvis vi nu antager, at han kommer hjem med en eller anden forandring i skilsmisseaftalen, skal han jo kunne skaffe flertal for det i parlamentet, siger Peter James Stark.

- Derefter kan Boris Johnson forsøge at sælge det, som om EU ikke vil give sig og komme briterne i møde, eller at Underhuset spænder ben for den nye aftale, og derefter forsøge at få stemt et no deal-Brexit gennem parlamentet.

I sidste ende kan kan han forsøge at udskrive valg. Det kan dog også ske, at oppositionspartiet Labour kommer ham i forkøbet og med konservative stemmer - der er lorne over for en no deal-Brexit - foreslår en mistillidsafstemning.

- Det ventes, at Labour holder krudtet tørt til engang i efteråret, men taber Johnson afstemningen, kaster det Storbritannien ud i et parlamentsvalg, siger Peter James Stark.

Sker det, er der stor sandsynlighed for, at EU giver Storbritannien endnu en Brexit-forlængelse.

Alt kan ske i en parlamentarisk krise

Om Boris Johnson overlever som premierminister, om Storbritannien forlader EU den 31. oktober med eller uden en skilsmisseaftale eller om briterne snart skal til stemmeurnerne igen.

Scenarierne er mange - og alvorlige - i Johnsons første 100 dage som premierminister og konservativ formand.

Men hvad skal vi forvente? Og kommer Brexit til at ske i 2019?

- Jeg aner det simpelthen ikke. Jeg har fulgt britisk politik i mange år, og jeg har aldrig stået i en situation, hvor jeg ikke aner, hvad der kommer til at ske, siger Peter James Stark.

- Men jeg vil skyde på, at det, der kan løse op for denne politiske knude, er et nyt valg, og det tror jeg, er det mest sandsynlige scenarie.

Trods det forbeholder han sig retten til at holde alle muligheder åbne.

- Storbritannien er i en parlamentarisk krise, og i sådanne situationer kan alt ske. Boris Johnson får det virkelig svært. Den parlamentariske matematik er så meget imod ham.