Udland

Et bekymret EU byder velkommen til 'uoprigtige' Boris

En række EU-ledere lykønskede tirsdag den nye britiske premierminister, Boris Johnson, men forholdet er fra starten anspændt.

Det var med fattede beskeder, at en række EU-figurer tirsdag bød velkommen til unionens nyeste regeringschef, britiske Boris Johnson.

Der blev sagt ”tillykke” og ”ser frem til samarbejdet”, men det stod samtidig også klart, at EU ikke har tænkt sig at ændre sin position i Brexit-forhandlingerne.

Michel Barnier, EU's Brexit-forhandler, konstaterede lige efter udnævnelsen, at EU ser frem til at arbejde konstruktivt med Johnson – men vel at mærke for at få vedtaget den eksisterende Brexit-aftale. Det står i skærende kontrast til Boris Johnsons ønske om at lave aftalen radikalt om.

- Vi ser frem til at arbejde konstruktivt med premierminister Boris Johnson, når han indtager posten, så vi kan facilitere ratificeringen af udtrædelsesaftalen og opnå et ordnet Brexit, tweetede Barnier.

Bekymring i EU

Også den franske præsident, Emmanuel Macron, den kommende formand for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, og en stribe af EU’s andre stats- og regeringschefer ønskede Johnson tillykke med jobbet.

Men ifølge TV 2’s Europakorrespondent, Lotte Mejlhede, gemmer bekymringen sig lige bag de høflige beskeder.

- Boris Johnson som premierminister er noget, man på EU-siden har tænkt ville være det rene mareridt, og at det dog trods alt aldrig ville ske. Men nu er det sket, og det er virkelig noget, der skaber bekymring, siger Lotte Mejlhede.

Lyn-analyse

Man mener i EU, at det bliver yderst svært at lave en aftale med Boris Johnson om Brexit. For han siger jo, i modsætning til sin forgænger, Theresa May, at han ikke har noget problem med at hive Storbritannien ud af EU uden en aftale 31. oktober, hvis han ikke får sin vilje. Så må vi se, om han agerer anderledes, nu hvor han får ansvarets tunge åg på sig. Men det er klart, at mange lige nu frygter, at vi hastigt nærmer os et hårdt Brexit.

Ikke sikker på, Boris var oprigtig

Man skal da heller ikke langt tilbage i arkivet for at finde EU-profiler med lidet flatterende beskrivelser af Boris Johnson.

Frans Timmermans, der er EU-Kommissionens første næstformand, optrådte for nylig i et BBC-program, hvor han kritiserede Johnsons tilgang til Brexit-forhandlingerne som daværende udenrigsminister.

- Måske er jeg lidt barsk, men det er også på tide, vi bliver en smule barske. Jeg er ikke sikker på, at han (Boris Johnson, red.) var oprigtig. Jeg har altid haft et indtryk af, at han leger julelege, siger han i interviewet.

Et populistisk skrækscenarie

For tre år siden - lige inden Brexit-afstemningen - beskrev kommissionsformand Jean-Claude Junckers daværende kabinetschef, Martin Selmayr, en britisk Boris Johnson-regering som en del af et populistisk ”skrækscenarie”.

Og blot en uge forinden havde én af EU’s absolutte topfigurer, formanden for Det Europæiske Råd, Donald Tusk, beskyldt Johnson for ”politisk hukommelsestab”. Det skete, efter at sidstnævnte havde draget paralleller mellem EU og Adolf Hitler.

- Boris Johnson har krydset grænsen for rationel diskurs og demonstreret politisk hukommelsestab, lød det fra Donald Tusk.

Kritik af Johnsons Brexit-trussel

Fra og med onsdag i denne uge er selvsamme Boris Johnson premierminister i Storbritannien – og dermed ham, EU skal forhandle med om briternes udtrædelse.

Boris Johnson har gjort det klart, at hans forhandlingstaktik vil tage udgangspunkt i truslen om no deal (ingen aftale, red.). Med andre ord: Hvis ikke EU makker ret og ændrer Brexit-aftalen, går briterne bare deres vej 31. oktober uden en aftale.

Denne strategi har dog mødt kritik fra EU-siden, heriblandt fra Brexit-forhandler Michel Barnier.

- Jeg tror, den britiske side […] vidste helt fra begyndelsen, at vi ikke ville være imponerede over sådan en trussel. Det er ikke gavnligt at benytte sig af den, siger Barnier i et interview med BBC.

Sænk prisen, eller jeg skyder mig selv

Også internt i Storbritannien har der været kritik af denne tilgang, eftersom et hårdt Brexit frygtes at gå hårdest ud over briternes egen økonomi.

Rory Stewart, én af de andre konservative premierministerkandidater, har sagt, at “det at true Europa med no deal er som at forsøge at købe en bil ved at true med at skyde dit eget hoved af.”

- 'Sænk prisen, eller jeg skyder mig selv.' Det er ikke en god forhandlingsstrategi, sagde Rory Stewart.

Boris Johnson har især harceleret mod den såkaldte backstop, som han vil have helt ud af Brexit-aftalen. Det har EU dog afvist – i hvert fald indtil der er fundet et konkret alternativ, der kan sikre freden langs den irske grænse.

Backstop

Backstoppet er en del af Brexit-aftalen mellem EU og Storbritannien. Dens formål er, at sikre at der ikke opstår en hård (dvs. synlig) grænse mellem Irland og Nordirland.

Begge sider er bekymrede for, at en hård grænse vil kunne rive op i gamle sår fra den konflikt, der sluttede i 1998.

Helt konkret sørger backstoppet for, at Storbritannien vil være i en toldunion med EU, hvis ikke den hårde grænse kan undgås på anden vis.

Backstoppet er dog upopulær i Storbritannien, hvor mange frygter, at Storbritannien for evigt vil være bundet til EU, eller at EU vil bruge den som pressionsmiddel.