Boris Johnson bliver ny premierminister

Boris Johnson har fået næsten to tredjedele af stemmerne blandt det konservative partis medlemmer.

Boris Johnson bliver ny premierminister i Storbritannien.

Det står klart, efter at den tidligere London-borgmester har fået et flertal af stemmerne ved en urafstemning blandt medlemmerne af det konservative parti.

- Vi vil gennemføre Brexit 31. oktober. Vi vil udnytte alle de muligheder, det medfører, med en ny, handlekraftig indstilling, sagde Boris Johnson fra scenen og gentog sine slagord fra valgkampen.

- Som en sovende kæmpe vil vi rejse os og kaste tvivlens og negativitetens åg af os med bedre uddannelse og infrastruktur, mere politi og fantastisk fibernet, der vil vælde frem i ethvert hjem.

Dobbelt så mange stemmer

Boris Johnson fik 92.153 stemmer, mens hans modkandidat, Jeremy Hunt, modtog 46.656 stemmer.

Boris Johnson

  • Alexander Boris de Pfeffel Johnson
  • 19. juni 1964 (55 år), New York City i USA.
  • Har både britisk og amerikansk statsborgerskab.
  • Uddannet på Oxford Universitet i klassiske studier, 1987. Studerede samtidig med den tidligere premierminister David Cameron
  • Fra 1989 og frem til 1994 arbejdede Boris Johnson som Bruxelles-korrespondent for den britiske avis The Telegraph.
  • Medlem af det britiske parlament for De Konservative fra 2001 og frem til 2008. Herefter borgmester i London fra 2008 til maj 2016. Igen medlem af det britiske parlament fra 2015
  • Britisk udenrigsminister fra juli 2016 til juli 2018

Dermed har Boris Johnson fået en opbakning på cirka to tredjedele af stemmerne.

Boris Johnson
VS
Jeremy Hunt
Antal stemmer
92.153
46.656

Det ventes, at Johnson formelt set overtager posten som premierminister onsdag, når Theresa May har afgivet sin fratrædelse til dronning Elizabeth 2.

Selvom der er cirka 46 millioner vælgere i Storbritannien, har kun de knap 160.000 medlemmer af Det Konservative Parti kunnet stemme om, hvem der skal overtage posten som partiformand og dermed premierminister efter Theresa May.

Årsagen er, at Det Konservative sidder på regeringsmagten i Storbritannien. Derfor har duellen mellem Johnson og Hunt formelt set handlet om formandsskabet i partiet, men reelt har spørgsmålet lydt, hvem der skal overtage posten som premierminister.

Johnson vandt fra første dag

Tirsdagens resultat er kulminationen på en to måneder lang proces.

24. maj annoncerede en tydeligt berørt Theresa May, at hun agtede at træde tilbage som partiformand og premierminister.

Grunden var briternes farvel til EU - eller rettere manglen på samme.

Der er flere faktorer, der har ført til valget af Boris Johnson. Det konservative parti styrtbløder vælgere, og de ved godt, at den næste leder skal kunne sætte en prop i vælgerflugten. Så det handler om timing, men også personlighed. Briter kan godt lide store personligheder, og det er Boris Johnson. Han er en farverig type, der siger tingene som de er. Og så stemte Johnson for at forlade EU. Det er helt afgørende, og sød musik i de konservative vælgeres øre. De vil ikke høre mere snak om at skubbe aftalen. De vil høre en premierminister, der siger, at Storbritannien forlader EU 31. oktober uanset om der er en aftale eller ej.

13. juni afholdt de 313 konservative medlemmer af det britiske parlament den første afstemning i bestræbelserne på at finde Mays afløser. Ti navne var på listen, men allerede ved første afstemning blev tre kandidater elimineret, mens en fjerde selv opgav ævred.

Mest populær var Boris Johnson med 114 ud af de 313 stemmer, samt Jeremy Hunt og Michael Gove, der fik henholdsvis 43 og 37 stemmer.

Over den næste uge fulgte yderligere tre afstemninger, hvor kandidatfeltet hver gang blev skåret ned. Til sidst var kun Johnson, Hunt og Gove tilbage. Mens Johnson for femte afstemning i træk blev den store vinder, opnåede Jeremy Hunt akkurat en større opbakning end Michael Gove.

Med to stemmers forskel bestemte parlamentsmedlemmerne, at det var Hunt og Johnson, de 160.000 partimedlemmer kunne vælge imellem i en urafstemning.

Stor modstand

Siden har Boris Johnson og Jeremy Hunt deltaget i tv-dueller, i vælgermøder over hele Storbritannien og i 30 minutter lange solointerviews på BBC.

Både før, under og efter har Boris Johnson været udpeget som storfavorit, selvom han ifølge YouGov ikke har folkets ubetingede opbakning.

Tal fra meningsmålingsinstituttet viser således, at Johnson nyder en opbakning i Storbritannien på 31 procent, men også, at 47 procent har et negativt syn på ham.

Koste, hvad det vil

Meget af valgkampen mellem Hunt og Johnson har, som britisk politik gennem de seneste tre år, handlet om briternes farvel til EU. Boris Johnson har markeret sig som særdeles hård i retorikken og har eksempelvis lovet, at Storbritannien træder ud af EU 31. oktober uanset prisen.

- Vi gør klar til at forlade (EU, red.) 31. oktober. Ske, hvad der må ske. Do or die, har Boris Johnson sagt ifølge The Guardian.

Dermed ser det ud til, at briterne får den skilsmisse fra EU, som 51,9 procent stemte for 23. juni 2016. Resultatet dengang betød, at David Cameron - manden, der havde givet briterne afstemningen om Brexit - trådte tilbage som premierminister.

Siden overtog Theresa May med et erklæret mål om at efterkomme briternes skilsmisseønske, men knap tre år senere måtte hun kaste håndklædet i ringen med uforrettet sag.

Men nu bliver det altså Boris Johnson - en af dem, der støttede Leave-kampagnen for tre år siden - der får til opgave at gøre arbejdet færdigt.

Boris Johnson gik til valg på at genforhandle skilsmisseaftalen med EU eller forlade EU uden en aftale. Et valgløfte som EU's chefforhandler for Brexit, Michel Barnier, straks greb fat i efter Johnsons valgsejr.

- Vi ser frem til at arbejde konstruktivt med Boris Johnson, når han tiltræder, for at lette ratificeringen af skilsmisseaftalen og opnå en ordnet Brexit, skrev han blandt andet på Twitter.

Boris Johnson har sagt en masse om Brexit de sidste syv uger, men det er stadig en stor, ubekendt faktor, hvordan han har tænkt sig at håndtere det. Han siger, at han - næsten på mirakuløs vis - vil ændre den aftale, May har forhandlet på plads gennem tre år. Den vil han ændre på tre måneder. Spørgsmålet er, hvor realistisk det er. Vi ved ikke, hvordan han vil gribe Brexit an, og det bliver spændende at se.

Også den amerikanske præsident, Donald Trump, har sendt sine lykønskninger til Boris Johnson.

- Tillykke til Boris Johnson med at blive ny premierminister i Storbritannien. Han bliver fantastisk!