Udland

Atomkraftværker lukkes inden hedebølge

Myndigheder advarer om høje temperaturer, og fransk kraftværk tager forholdsregler, inden varmen tager fat.

Europa forbereder sig på en ny rekordvarm hedebølge, der ventes at komme rullende de kommende dage.

Meteorologer forudser høje temperaturer i en række lande. Ud over Frankrig gælder det Tyskland, Belgien, Luxembourg og Holland, hvor termometeret ser ud til at vise 40 grader for første gang torsdag.

Samme dag kan Frankrigs hovedstad, Paris, også risikere at slå sin varmerekord på 40,4 grader fra 1947.

Tirsdag blev der målt 41,2 grader i Bordeaux i den sydvestlige del af Frankrig. Dermed er den tidligere rekord på 40,7 grader fra 2003 slået.

Det franske energiselskab EDF har meddelt, at det midlertidigt vil lukke to reaktorer ved et atomkraftværk i den sydlige del af landet på grund af varmen.

Den ene reaktor lukkes allerede tirsdag aften, mens den anden bliver lukket onsdag. Begge ventes afkoblet indtil 30. juli.

Det er frygten for, at kraftværkerne i kombination med det varme vejr vil overophede vandet i de nærliggende floder. Vandet fra floderne anvendes til at nedkøle reaktorerne, og en overophedning vil risikere at gå ud over flodernes dyreliv.

"Giftig cocktail"

Myndigheder rundt om i Europa har udsendt sundhedsadvarsler. Særligt ældre mennesker opfordres til at være ekstra opmærksomme i varmen.

Britiske meteorologer varsler, at den nuværende britiske varmerekord på 38,5 grader kan blive slået torsdag. Myndighederne advarer borgere med astma om en "giftig cocktail" af varme, fugt og øget forurening.

I Holland har regeringen aktiveret en "national varmeplan". Det inkluderer rådgivning for hospitaler, plejehjem og overvægtige.

Rammer Danmark onsdag

Ifølge TV 2 VEJRET ventes endnu varmere luft at strømme op over Danmark fra sydøst onsdag. Allerede i formiddagstimerne kan temperaturerne nå op på 25 grader, mens den sydlige del af Jylland kan nå op på 30 grader i løbet af eftermiddagen.

Det varme vejr ser ifølge TV 2 VEJRET ud til at blive hængende de næste mange dage de med temperaturer på mellem 26 og 30 grader flere steder, dog lidt køligere langs de østvendte kyster.

Det kan resultere i en landsdækkende varmebølge, som indtræffer, når gennemsnittet af de seneste tre dages højeste temperaturer i mindst halvdelen af landet overstiger 25 grader.