Maskerede mænd overfaldt demonstranter med køller i Hongkong
Demonstranterne var på vej hjem fra et overvejende fredeligt optog.
I kølvandet på søndagens demonstrationer i Hongkong, hvor 430.000 mennesker ifølge arrangørerne var på gaden, angreb en gruppe mænd de rejsende på en af byens togstationer i Yuen Long-distriktet. Et område, som ligger langt fra der, hvor hoveddemonstrationen foregik.
Iført hvide t-shirts og masker tæskede de løs på alle, der tilfældigvis befandt sig på togstationen, med køller, paraplyer, og hvad de ellers lige havde ved hånden.
45 personer fik skader, og en enkelt er i kritisk tilstand.
Det er på nuværende tidspunkt uvist, hvem gruppen var, men de angreb personer, der var på vej hjem fra anti-regeringsprotesterne.
Efterfølgende har flere politikere været ude med en kritik af politiet.
- Hongkong har verdens højeste betjent-til-borger-ratio. Hvor var de henne? sagde politikeren Lam Cheuk-ting ifølge BBC, efter det kom frem, at politiet var mere end en time om at ankomme til stedet.
Politiet selv har mandag udtalt, at de endnu ikke har anholdt nogen, men at de er i gang med en efterforskning.
Kina fordømmer demonstranter
Det kinesiske styre kalder demonstranternes hærværk i Hongkong for en "direkte udfordring af den centrale regering".
Det sker, efter at protestanter begik hærværk mod et kinesisk repræsentationskontor i Hong Kong. Ifølge det kinesiske statsmedie Xinhua er det ikke noget, der vil blive tolereret. Det skriver Reuters.
- Disse ulovlige handlinger er uacceptable for alle kinesiske borgere, inklusivt borgere i Hongkong, skriver det kinesiske statsmedie.
Politiet brugte tåregas for at sprede demonstranterne, efter at nogle af dem kastede æg og maling mod kontoret, hvor repræsentanter for det kinesiske kommunistparti holder til.
Protestanter vandt, men fortsætter
Demonstrationerne begyndte for syv uger siden i protest mod et lovforslag, der ville betyde, at indbyggere i Hongkong kunne udleveres til retsforfølgelse i Kina.
Modstandere af forslaget fremhævede, at det kunne åbne op for flere domme af politisk karakter, og efter flere store protester med mere end en million mennesker på gaden erklærede landets leder, Carrie Lam, at forslaget blev skrottet.
Alligevel fortsætter demonstrationerne.
- Protestbevægelsen har udviklet sig og handler nu om hele regionens fremtid. Det handler om identitetspolitik, og nutidens demonstranter var ikke født, da Hongkong blev tilbageleveret, så de føler ikke nogen loyalitet over for de særlige aftaler med Kina, siger Flemming Ytzen, der er journalist og Asien-ekspert, til TV 2 News.
Hongkong er en tidligere britisk koloni, der blev overdraget til kinesisk styre i 1997. Dengang blev indbyggerne lovet en højere grad af politisk frihed inden for en ramme, der hed "ét land, to systemer".
Men mange indbyggere er skeptiske over for den kinesiske indflydelse.
- Der kommer flere og flere fastlandskinesere og tager arbejde i Hongkong, og det ændrer demografien, for de har ingen social tilknytning til lokalmiljøet. De er loyale overfor centraladministrationen, siger Flemming Ytzen.