Udland

Afstemningen er slut: Men bliver Boris Johnson ny premierminister?

Denne uge får Storbritannien en ny konservativ leder. Partifæller i både regeringen og parlamentet kan give favoritten Boris Johnson en svær start.

Afstemningen, om hvem der skal være Storbritanniens næste premierminister, lukkede mandag aften klokken 18 dansk tid. Og tirsdag ved middagstid ventes spændingen at blive udløst: Bliver det Boris Johnson eller Jeremy Hunt, der bliver ny konservativ partileder og dermed også ny britisk premierminister?

De 160.000 partimedlemmer har den seneste måned kunnet stemme på en af de to formandskandidater, den tidligere udenrigsminister Boris Johnson og den nuværende udenrigsminister, Jeremy Hunt.

På onsdag kan vinderen så gå til dronningen og meddele, at han afløser Theresa May som premierminister.

På forhånd anses Boris Johnson for at være storfavorit. Hans egne kampagnefolk mener ifølge avisen The Times, at han kan håbe på 60 procent af stemmerne.

Men intern konservativ modstand mod Boris Johnson kaster skygger over hans ventede valgsejr.

Ministre træder tilbage

To topministre i Theresa Mays nuværende regering har på forhånd meddelt, at de vil træde tilbage, hvis Boris Johnson bliver premierminister.

Både finansminister Philip Hammond og justitsminister David Gauke er dybt uenige i Boris Johnsons grundtanke om, at Storbritannien skal forlade EU 31. oktober, uanset om man har fået en aftale med EU eller ej – den såkaldte ’no-deal’-løsning.

- Hvis Boris Johnson bliver ny premierminister, vil han kræve af sine ministre, at de skal kunne acceptere en udtræden uden aftale 31. oktober. Det kan jeg aldrig gå ind for. Det er meget vigtigt for premierministeren, at han har en finansminister, der politisk er på linje med ham. Derfor tager jeg min afsked hos Theresa May, før hun selv træder tilbage på onsdag, sagde finansminister Philip Hammond søndag.

Den britiske justitsminister David Gauke

Vil ikke være med

Det samme sagde justitsministeren:

- Hvis den afgørende loyalitetstest bliver, at man er parat til at støtte ’no-deal’ 31. oktober, så er det ikke noget, jeg vil være med til, sagde David Gauke.

Han planlægger at sige op, umiddelbart inden Boris Johnson skal til dronningen onsdag, og ifølge britiske medier er der flere andre medlemmer af regeringen, der overvejer det samme.

Flertallet kan forsvinde

Hvis Boris Johnson vinder, kan han også få problemer med at få sin ’no-deal’-plan igennem i det britiske parlament. Her har den konservative regering kun et snævert flertal bag sig, og mange konservative parlamentsmedlemmer er stærke modstandere af, at Storbritannien forlader EU uden en aftale.

Det kan hurtigt blive et problem for Boris Johnson som ny premierminister, vurderer økonomisk redaktør på Berlingske Ulrik Harald Bie.

Ulrik Bie: Johnsons flertal kan hurtigt forsvinde

- Det store problem for Johnson er, at han kun har et flertal på tre personer. Hvis vi begynder at se fem-seks-syv-otte-ni konservative, der siger, "det vil vi ikke være med til", så har han faktisk ikke flertal i parlamentet. Og så er der måske flertal for noget andet. Problemet er bare, at det britiske parlament ikke har kunnet fortælle os, hvad de er for. De kan kun fortælle os, hvad de er imod, siger Ulrik Harald Bie til TV 2.

Selv medlemmer 'overvejer'

Ifølge avisen The Guardian overvejer seks konservative parlamentsmedlemmer i øjeblikket, om de vil skifte parti til det EU-positive parti Liberaldemokraterne.

Det vil i givet fald være nok til, at de konservative mister flertallet i parlamentet.

Dertil kommer, at to suppleringsvalg i efteråret kan koste de konservative yderligere to pladser, som Liberaldemokraterne står til at vinde.