Udland

Irans flåde fanget på optagelse: Hvis I adlyder, sker der jer ikke noget

Den sidste radiokommunikation, før et britisk olieskib blev opbragt af Iran i fredags, er blevet lagt på nettet.

En optagelse af radiokommunikation mellem en fregat fra den britiske flåde og et iransk flådefartøj er kommet frem, to dage efter at et britisk olieskib blev opbragt i omansk farvand i det højspændte område ved Hormuzstrædet fredag.

På optagelsen kan man høre en iransk officer sige:

- Hvis I adlyder, sker der jer ikke noget.

Derefter beordrer han uden held olieskibet Stena Impero at vende om. Det skriver Sky News og andre britiske medier.

Britisk officer støtter olieskib

Optagelsen stammer fra de sidste øjeblikke, før maskerede soldater bevæbnet med maskinpistoler rappellede fra en helikopter ned på dækket af Stena Impero, og blev lagt på Twitter sent lørdag aften.

Straks efter ovenstående melding blander en britisk officer fra fregatten HMS Montrose, der patruljerer i Hormuzstrædet, sig i kommunikationen mellem Stena Impero og siger henvendt til olieskibet:

- Jeg gentager, at da I sejler igennem et internationalt stræde, må passagen ifølge folkeretten ikke bremses, besværliggøres, hindres eller hæmmes.

- Bekræft venligst, at I gennemsejler et international stræde, skifter.

Retten til transitpassage i internationale stræder blev indført med FN's Havretskonvention i 1982. Senere siger den britiske officer fra HMS Montrose henvendt til iranerne:

- Bekræft venligst, at I ikke har til hensigt at overtræde internationale regler ved at gå ombord på MV Stena.

Iranerne gentager derefter deres anmodning om, at Stena Impero skal vende om.

Sådan så det ud, da maskerede iranske soldater fredag opbragte Stena Impero:

Med speedbåde og soldater, der maskeret med skimasker og bevæbnet med maskinpistoler rappeller ned på dækket fra en helikopter, beslaglagde iranerne britisk tanker.

Sanktioner ventes

Siden Stena Impero blev opbragt fredag og fragtet til den iranske havneby Bandar Abbas, har den britiske regering holdt flere hastemøder.

Og efter mødet natten til lørdag sagde udenrigsminister Jeremy Hunt, at der vil være "alvorlige konsekvenser", hvis Iran ikke løser situationen hurtigt. Hunt ventes mandag at annoncere en stribe diplomatiske og økonomiske sanktioner.

Det var for at gøre gengæld, at Iran fredag opbragte det britiske skib. Sådan lød det lørdag fra en talsmand for Vogternes Råd i Iran.

Også et andet britisk tankskib blev opbragt fredag, men det fik dog lov at fortsætte sejlladsen efter flere timer. De to episoder skete knap tre uger efter, at briterne opbragte et iransk skib ved Gibraltar under mistanke om, at skibet ville trodse EU-sanktioner ved at fragte olie til Syrien.

Den påstand har Iran flere gange afvist og forlangt, at skibet bliver frigivet.

De 23 besætningsmedlemmer på Stena Impero meldes søndag i god behold.