Udland

Vatikanet gør nyt forsøg på at løse mysterium fra 1983

Her åbnes de to mindre grave, der indeholdt knogler, som muligvis stammer fra både børn og voksne. Handout / Ritzau Scanpix

Der er gjort nye knoglefund i et mangeårigt italiensk mysterium om en 15-årig forsvunden pige.

Vatikanet har lørdag gjort et nyt forsøg på at løse mysteriet om den 15-årige pige Emanuela Orlandis, der forsvandt sporløst i 1983.

For nylig modtog hendes familie et tip om, at hendes jordiske rester skulle befinde sig i nogle grave i Vatikanet, og derfor blev gravene åbnet 11. juli.

Der var tale om to grave, hvor de jordiske rester af to prinsesser, der døde i henholdsvis i 1836 og 1840, mod forventning manglede. Under de første gravåbninger fandt forskerne desuden to mindre grave gemt under en lem.

Det er disse to, der lørdag er blevet åbnet.

De viste sig at indeholde en lang række knogler, der blev undersøgt på stedet af en professor med speciale i retsmedicin. Størrelserne indikerede, at der både kan være tale om knogler fra børn og voksne.

Flere teorier om 15-årigs forsvinden

Emanuela Orlandis familie håber, at det nye knoglefund kan være nøglen til at løse mysteriet om pigens forsvinden, og eksperter vil derfor gå i gang med at lave dna-prøver af knoglerne.

Federica Orlandi, søster til den forsvundne pige, kalder fundet en voldsom oplevelse, "fordi min søsters knogler kan være blandt dem".

Sagen om Emanuela Orlandi har optaget Italien siden 1983.

Den italienske teenager forsvandt i 1983 sporløst efter en musiktime i Italiens hovedstad, Rom. I henhold til nogle teorier blev den 15-årige pige taget som gidsel af en gangster, som ville presse Vatikanet til at betale hans gæld.

En anden udbredt teori er, at hun blev taget som gidsel for at fremtvinge en løsladelse af tyrkeren Mehmet Ali Agca. Han forsøgte at dræbe pave Johannes Paul II tilbage i 1981.

Rester efter prinsesser kan være flyttet i 1960'erne

Åbningen af de to første grave 11. juli viste overraskende, at prinsesserne Sophie von Hohenlohe og Charlotte Frederikke af Mecklenburgs knogler manglede. Sidstnævnte var en del af det danske kongehus.

Hun var gift med den danske prins Christian Frederik, der senere blev kong Christian VIII, og hun fødte i 1808 en søn, der senere blev kong Frederik VII.

Ifølge BBC tror Vatikanet, at de jordiske rester af prinsesserne kan være blevet flyttet i forbindelse med arbejde udført i 1960'erne og 1970'erne.

Den videre analyse af det nye knoglefund vil fortsætte 27. juli, lyder det.

Graven, hvor Kong Frederik VII's mor burde have ligget, men sarkofagen er tom.