Udland

Varsler 'alvorlige konsekvenser', hvis ikke Iran frigiver tankskib

Skibet er lørdag blevet ført til en havneby, hvor det nu afventer sin skæbne. Ifølge iranerne har skibet overtrådt internationale søfartsregler.

Fredag beslaglade den iranske revolutionsgarde det britiske tankskib Stena Impero og tilbageholdt dets 23 besætningsmedlemmer.

Efter et hastemøde i den britiske regering sent fredag aften slår den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, fast, at hvis situationen ikke løser sig hurtigt, vil der være "alvorlige konsekvenser".

- Vi kigger ikke på militære muligheder. Vi søger den diplomatiske vej til at løse denne situation, men vi er meget tydelige med, at den skal løses, siger han ifølge BBC.

Efter mødet kom det britiske udenrigsministerium med en udtalelse, hvor de råder britiske shippingfirmaer til foreløbigt at holde sig væk fra området ved Hormuzstrædet.

- Vi er fortsat meget bekymrede over Irans uacceptable handlinger, der udgør en klar udfordring for den internationale navigationsfrihed.

Briterne oplyser, at de henover weekenden vil være i tæt kontakt med deres internationale partnere, og at den britiske ambassadør i Teheran er i kontakt med det iranske udenrigsministerium.

Iran bekræfter tilbageholdelse

Irans Revolutionsgarde bekræfter beslaglæggelsen, der ifølge dem handler om, at skibet har overtrådt internationale søfartsregler.

Ifølge dem slog Stena Impero sin GPS fra, sejlede modsat skibsfartsretningen ved at sejle ud ad indgangen til Hormuzstrædet og ikke udgangen, og at det britiske skib skulle have ignoreret Irans advarsler. Lørdag morgen lyder det videre fra iranerne, at det britiske skib skulle have været involveret i en hændelse med en iransk fiskerbåd.

Skibet er nu blevet ført til havnebyen Bandar Abbas, og alle 23 besætningsmedlemmer er stadig ombord på skibet, hvor de vil blive, indtil en undersøgelse er overstået. Det oplyser Iran ifølge det iranske nyhedsbureau Fars.

Også et andet britisk tankskib, Mesdar, der sejler under liberisk flag, blev fredag boardet af iranske styrker. Fartøjet og dets 25 besætningsmedlemmer blev dog frigivet igen.

Det har shippingfirmaet Norbulk Shipping UK, der ejer Mesdar, bekræftet.

Den britiske olietanker Stena Impero.

En form for gengældelse

Tilbageholdelsen af Stena Impero skete samme dag, som højesteret i Gibraltar har udstedt tilladelse til, at den britiske flåde kan tilbageholde et iransk tankskib nær Gibraltar indtil 15. august.

Skibet, der hedder Grace 1, blev beslaglagt af briterne 4. juli på grund af mistanke om, at det trodsede EU-sanktioner ved at fragte olie til Syrien. Den påstand har Iran flere gange afvist.

Iran har kaldt tilbageholdelsen "en form for pirateri" og har flere gange truet med at tilbageholde et britisk skib, hvis ikke Grace 1 blev frigivet.

Tvivler på Trumps motitvation til militær indgriben

Henry Rome er Iran-ananlytiker hos Euroasia Group, og han finder aktionen fra Iran "ekstraordinært fræk".

- Det her går ud på at tage tankskibe, mens de er på farten, og tvinge dem ind i iransk farvand. Og jeg synes, det er et yderst provokerende skridt, siger han til CNBC.

Skulle briterne overveje en form for militær aktion, skal de ifølge Henry Rome nok ikke regne med hjælp fra USA, som situationen er lige nu.

Analytikeren henviser til, at Donald Trump i en kort kommentar til nogle journalister har sagt, at Det Hvide Hus følger sagen meget tæt, men at det jo ikke drejer sig om et amerikansk skib, og at det derfor ikke direkte angår dem.

Henry Rome siger, at grunden til, at USA ikke kommer med en stærkere udmelding, er, at situationen med Stena Impero ikke overskrider Trumps røde linje for Hormuzstrædet. Den er, at så længe amerikanere ikke kommer til skade eller bliver dræbt, har USA som udgangspunkt ikke tænkt sig at sætte styrker ind over for Iran.