Politiet beslaglægger "største mængde sprængstof nogensinde" i Hong Kong

Et skjult lager af sprængstoffer og våben er beslaglagt i en industribygning uden for Hong Kong.

Politiet i Hong Kong advarer mod vold søndag.

Her ventes demonstranter på gaderne i protest mod regeringslederen Carrie Lam, der kom i modvind i forbindelse med en kontroversiel lov om udlevering til Kina, der nu er lagt i graven.

Advarslen kommer, efter politiet har fundet det, de betegner som en bombefabrik i en industribygning uden for byen. Det skriver det britiske medie The Guardian.

- Jeg vil mene, at dette uden tvivl er den største beslaglæggelse, der nogensinde er foretaget i Hong Kong, siger Alick McWhite, der leder politiets sprængstofenhed.

Der er tale om to kilo af det meget eksplosive sprængstof TATP, der "er ekstremt kraftig og ustabil", fortæller han.

Steve Li, øverstkommanderende i politiets afdeling for organiseret kriminalitet, tilføjer, at politiet også har fundet benzinbomber, knive, slangebøsser og metalstænger i bygningen.

Der blev blandt andet fundet benzinbomber i bygningen.
Der blev blandt andet fundet benzinbomber i bygningen. Foto: Politiet Hong Kong

I industribygningen blev der også fundet bannere med slogans mod den droppede udleveringslov, samt tøj med påskriften "Hong Kong National Front", som er en selvstændighedsgruppe.

En 27-årig mand, der mistænkes for at være i besiddelse af sprængstoffer, er anholdt i sagen.

Baggio Leung, talsmand for Hong Kong National Front, siger til Hong Kong Free Press, at han ikke ved, hvorfor sprængstofferne er fundet dér, men at han kan oplyse mere, når den 27-årige er blevet løsladt mod kaution.

Demonstrationer siden 9. juni

Millioner af mennesker i den tidligere britiske koloni har demonstreret i Hong Kongs gader siden 9. juni.

Demonstrationerne startede i protest mod en kontroversiel lov, der skal gøre det muligt at udlevere borgere fra Hong Kong til Kina, hvor retssystemet kontrolleres af det styrende kinesiske kommunistparti.

Protesterne er fortsat, efter regeringsleder Carrie Lam lovede at droppe lovforslaget. Nu kræver demonstranterne i stedet hendes afgang.

I de sidste to weekender har politiet ifølge The Guardian brugt peberspray og knipler for at styre optøjerne.

Demonstranterne har modsat kastet paraplyer og tomme vandflasker efter politifolkene.

Dusinvis er blevet anholdt, og mange politifok og demonstranter er blevet såret.

Politiet i Hong Kong har nu - på grund af fundet af sprængstoffer - inddraget den tilladelse, demonstranterne havde til at slutte deres demonstration søndag i Central, Hong Kongs forretningskvarter.

Det havde arrangørerne, Civil Human Rights Front, ellers planlagt. Nu ender demonstranternes march i stedet i bydelen Wanchai.