Oversvømmelser i Asien sender millioner på flugt

16x9
En indisk pige transporterer rent drikkevand gennem de oversvømmede områder i Assam-provinsen i Indien. Foto: Biju Boro / Ritzau Scanpix

Folk har mistet alt og kan ikke gå i gang med at genopbygge deres liv, før monsunsæsonen er overstået omkring slutningen af august.

Voldsom monsunregn har medført oversvømmelser og jordskred rundt om i Sydøstasien.

Særligt Indien, Nepal og Bangladesh er ramt, og indtil videre har 152 mennesker mistet livet, mens millioner er drevet på flugt i deres egne hjemlande.

Det skriver AP.

Udsigt til flere ugers regn

I Nepal er mindst 90 omkommet som følge af monsunregnen, og flere distrikter i landet er afhængig af, at helikoptere fragter nødhjælpsrationer frem, mens man prøver at få telte og anden nødhjælp frem med andre transportformer.

Jenny Oskarsson er landechef for Folkekirkens Nødhjælps i Nepal. Ifølge hende er dødstallet ikke det værste, hun har oplevet. Til gengæld er skaderne meget omfattende.

- Folk har mistet alt. Hus, husdyr, afgrøder og såsæd til den næste års høst.

Monsunsæsonen i Nepal, Indien og Bangladesh varer fra juni til omkring slutningen af august.

Så med udsigt til flere voldsomme mængder regn og risiko for flere oversvømmelser i hvert fald seks uger endnu, tøver nepaleserne med at vende tilbage til deres ødelagte hjem.

Har lært af tidligere katastrofer

Det er den tredje store naturkatastrofe, der rammer Nepal inden for fire år. I 2016 blev det bjergrige land ramt af et stort jordskælv, og 2017 førte monsunenregnen også voldsomme oversvømmelser med sig.

- Selvfølgelig kan man aldrig vænne sig til naturkatastrofer, men du kan opbygge kapaciteten til at håndtere det, siger Jenny Oskarsson.

Og ifølge landechefen har de hårdt prøvede myndigheder lært af deres erfaringer. Hun beskriver således indsatsen som velkoordineret, hvor myndigheder og nødhjælpsorganisationer er gode til at arbejde sammen og rykke ud i fællesskab.

Men Nepal er et isoleret og ufremkommeligt land, og hjælp udefra er nødvendig, understreger Jenny Oskarsson.

Her krydser nepalesere en flod, der er gået over sine breder, ved hjælp af et reb. Floden befinder sig 200 kilometer syd for hovedstaden Kathmandu.
Her krydser nepalesere en flod, der er gået over sine breder, ved hjælp af et reb. Floden befinder sig 200 kilometer syd for hovedstaden Kathmandu. Foto: Phani Mahat / Ritzau Scanpix

Myndighederne i den indiske provins Assam oplyser, at oversvømmelserne også har taget livet af ti sjældne næsehorn. Det drejer sig om racen indisk næsehorn.

Millionvis af dyr, både vilde og husdyr, bliver også drevet på flugt af vandmasserne. Her har et par grise og nogle ænder søgt tilflugt fra den stigende vandstand.
Millionvis af dyr, både vilde og husdyr, bliver også drevet på flugt af vandmasserne. Her har et par grise og nogle ænder søgt tilflugt fra den stigende vandstand. Foto: David Talukdar / Ritzau Scanpix

Den store flod Brahmaputra​ har aldrig stået højere i over 40 år, hvilket har oversvømmet store områder.

Blandt de områder, der er ramt i Bangladesh, er Gaibandha-distriktet. Her bliver en ældre kvinde båret i sikkerhed.
Blandt de områder, der er ramt i Bangladesh, er Gaibandha-distriktet. Her bliver en ældre kvinde båret i sikkerhed. Foto: Rehman Asad / Ritzau Scanpix

Bangladesh er særligt hårdt ramt, hvor vandstanden bliver ved med at stige, og oversvømmelserne bliver her beskrevet som de værste i flere år. Det skriver Reuters.

Indiske mænd har her fældet et træ og udnytter den oversvømmede Manas-flod til at fragte træet hen til dets destination. Selvom monsunregnen stadig raser, er de allerede begyndt at forberede sig på genopbygningen.
Indiske mænd har her fældet et træ og udnytter den oversvømmede Manas-flod til at fragte træet hen til dets destination. Selvom monsunregnen stadig raser, er de allerede begyndt at forberede sig på genopbygningen. Foto: David Talukdar / Ritzau Scanpix