Udland

Michelle Obama går i rette med Trump

Et angreb fra Donald Trump på fire kongreskvinder er blevet kritiseret for at være fremmedfjendsk. Nu blander den tidligere præsidentfrue sig.

En kommentar fra den tidligere præsidentfrue Michelle Obama trækker lige nu overskrifter i såvel USA som andre steder i verden.

Den faldt på det sociale medie Twitter fredag aften, hvor hun skrev følgende:

- Hvad der i sandhed gør vort land fantastisk, er dets mangfoldighed. Jeg har set den skønhed på så mange måder gennem årene. Uanset om vi er født her eller søger tilflugt her, er der en plads til os alle. Vi må huske, at der ikke findes noget dit eller mit Amerika. Det er vores Amerika.

Ordlyden er måske ikke kontroversiel i sig selv, men amerikanske medier er enige om, at beskeden er direkte rettet mod den siddende præsident, Donald Trump, som respons på en omdiskuteret udmelding fra præsidenten.

14. juli skrev Trump på Twitter, at fire kvinder med immigrantbaggrund og medlemmer af Kongressen ikke skulle blande sig i, hvordan USA skal regeres, men hellere tage tilbage, hvor "de kommer fra."

En modreaktion

Trumps ord har været til stor debat ugen igennem, hvor han også er blevet kritiseret for ikke at tage klar afstand fra de af sine tilhængere, der under et vælgermøde råbte, at den somaliskfødte politiker Ilhan Omar "skulle sendes hjem".

Michelle Obama refererer ikke direkte til Donald Trump i sit tweet og har ikke udtalt sig yderligere i sagen, men redaktør på mediet Kongressen.com og USA-ekspert Anders Agner er ikke i tvivl om, at den tidligere præsidentfrues tweet skal ses som et modsvar til Trump.

- Det er klart, at når Michelle Obama siger det her, er det et udtryk for, at hun vil markere sig i et emme, som sætter sindene i kog hos mange amerikanere.

Ifølge Anders Agner er det velkendt, at Michelle Obama ikke ligefrem er den største fan af præsidenten.

- Hun og hendes mand står for ordentlighed, anstændighed og rummelighed. Altså ikke lige det, der er udgangspunktet for Donald Trumps præsidentskab, siger han.

Også USA-analytiker Mirco Reimer-Elster mener, at tweetet er en modreaktion på den diskussion, som er opstået på baggrund af Trumps tilsvining af de fire kongresmedlemmer.

- Det er en stor diskussion, som i sin kerne handler om, hvornår man amerikaner, og hvordan er man det ikke?

Kritiserer uden at kritisere

CNN har forsøgt at få en kommentar fra tidligere præsident Barack Obama, som afviser at kommentere Trumps angreb på de fire kongresmedlemmer. Og det er meget typisk for Obama-lejren, påpeger Anders Agner:

- Det er lidt blevet Obama-parrets varemærke, at de kommer med en kritik af Trump uden direkte at henvise til ham, men alle ved, hvem der bliver refereret til, forklarer han.

Flere demokrater har kaldt Trumps angreb for fremmedfjendsk. Blandt andre Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, der onsdag stemte for en resolution, der fordømte præsidentens udtalelser.

Udadtil har Det Republikanske Parti afholdt sig fra at kritisere Trump, men amerikanske medier beretter, at ledende republikanere mødtes med vicepræsident Mike Pence torsdag og udtrykte deres bekymring over præsidentens udmeldinger.