Her beslaglægger maskerede soldater britisk skib: - En eskalering er meget farlig

Det iranske Vogternes RĂĄd siger, at Irans beslaglæggelse af et britisk skib er en gengældelsesaktion.

Regeringerne i Frankrig, Tyskland og Bahrain fordømmer nu på det skarpeste Irans beslaglæggelse af tankskibet Stena Impero, der sejler under britisk flag, skriver blandt andet Deutsche Welle, CNN og nyhedsbureauet Reuters.

Skibet blev beslaglagt i Hormuz-strædet i Den Persiske Golf fredag. Den iranske revolutionsgarde har lørdag offentliggjort en video, der ifølge dem viser, hvordan maskerede soldater bevæbnet med maskinpistoler rappeller fra en helikopter ned på dækket af skibet.

En handling, der har vagt bekymring i Frankrig, siger landets minister for Europa og Udenrigspolitik i en udtalelse.

- En handling som denne er skadelig for den nødvendige deeskalering af spændingerne i Golf-regionen. Vi fordømmer den på det skarpeste og udtrykker vores fulde solidaritet med Storbritannien.

Ifølge det tyske udenrigsministerium gør Irans handling "et allerede spændt forhold værre".

- Endnu en regional eskalering vil være meget farlig. Den ville også underminere alle de bestræbelser, der er i gang for at finde en vej ud af den nuværende krise, siger en talsmand for det tyske udenrigsministerium i en udtalelse lørdag.

Vil have besætningen frigivet

Ombord pĂĄ skibet var 23 mand. 18 af dem er indiske statsborgere, men ogsĂĄ tre russiske statsborgere og en statsborger fra Letland er blandt.

De bliver nu ifølge det iranske nyhedsbureau Fars News tilbageholdt i havnen i Bandar Abbas i det sydlige Iran.

Den indiske regering forhandler ifølge AP med parter i Iran for at få dem frigivet.

I London har det britiske udenrigsministerium lørdag kaldt den iranske Charge d'Affaires i London til samtale i det britiske udenrigsministerium om tilbageholdelsen af Stena Impero.

Den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, siger, at han talt med den iranske udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, og udtrykt sin "ekstreme skuffelse" over Irans beslaglæggelse af tankeren.

- Jeg har lige talt med Zarif og udtrykt ekstrem skuffelse, efter at Zarif sidste lørdag forsikrede mig om, at Iran ønskede at nedtrappe situationen, skriver Jeremy Hunt lørdag i tweet.

- Dette mĂĄ handle om handlinger og ikke om ord, hvis vi skal finde en vej gennem det her. Britisk skibsfart skal og mĂĄ beskyttes, skriver Hunt.

Iran: Det er gengældelse

Tilbageholdelsen af Stena Impero skete samme dag, som højesteret i Gibraltar gav tilladelse til, at den britiske flåde kan tilbageholde et iransk tankskib nær Gibraltar indtil 15. august.

Lørdag siger en talsmand for det iranske Vogternes Råd, at Irans opbringning af Stena Impero er gengæld for det iranske skib, der siden 4. juli har været opbragt af briterne ved Gibraltar. Reglen om at gøre gengæld er velkendt inden for folkeretten, siger talsmanden for rådet, Abbas Ali Kadkhodaei, ifølge nyhedsbureauet AP.

Det iranske skib, der hedder Grace 1, blev beslaglagt af briterne 4. juli pĂĄ grund af mistanke om, at det trodsede EU-sanktioner ved at fragte olie til Syrien. Det har Iran flere gange afvist.