Udland

Turister tisser på verdensarv i Norge

Bergen er ikke alene med tisproblematikken. Blandt andet har nogle store danske træer måttet lade livet på grund af urin.

Bergen i Norge er ved at være godt trætte af uvorne turister. Byen oplever i stigende grad, at særligt krydstogtsgæster piller i, stjæler og ligefrem tisser på byens verdensarv.

Det fortæller Agathe Hoff, der er restaureringsarkitekt ved Stiftelsen Bryggen i Bergen, til Dagbladet.no.

Hun oplever blandt andet, at turisterne i stigende grad piller træstykker af den historiske bebyggelse Bryggen, en række forretningsbygninger i træ, som i 1979 kom på UNESCOs verdensarvsliste.

Sidste år besøgte 1,83 millioner turister sammenlagt Bryggen. Alene i juni i år har Bryggen haft 450.000 udenlandske gæster.

- Nu er der snart hul igennem træværket flere steder i væggene, siger Agathe Hoff.

Og det er ikke kun træværket, der lider under de mange besøgende. Agathe Hoff oplever, at turisterne stjæler skilte, afspærringsreb, mursten og endda jord fra området. Og så tisser de på verdensarven.

- Vores toiletter har ikke kapacitet til dette antal turister, så de finder andre løsninger. De tisser på verdensarven. Det ser vi resultatet af med alger, svampe og råd i træværket, siger Agathe Hoff.

Bryggen har to offentlige toiletter for besøgende, som koster ti kroner at bruge.

Hvis Agathe Hoff møder en tissende turist i byen, kan hun ikke holde sin harme tilbage.

- "Ved du, at du ødelægger verdensarven lige nu", siger jeg til dem. Så bliver de enormt flove og skynder sig væk, siger Agathe Hoff.

Perspektiv

EU anerkender problemet

Overturisme er blevet så stort et problem, at Europa-Parlamentet er gået i gang med at se på, hvordan man bedst håndterer overturisme ved verdens populære destinationer.

Det gør de ved at nedsætte en taskforce, der skal undersøge, hvordan turismen kan gøres mere bæredygtig for de populære destinationer.

EU kigger blandt andet på følgende byer, hvor de vurderer, at der er problemer: Cinque Terre, Lissabon, Mallorca, Riga, Byron Bay, Sunny Beach og 35 andre destinationer.

Bergen er ikke alene

Flere andre steder i verden har oplevet problemer med tissende turister:

  • København, Danmark

Den danske hovedstad har også oplevet tisseproblemer. Faktisk så meget, at TV 2 Lorry i januar 2017 kunne fortælle, at de 25 meter høje lindetræer ved Rundetårn i København måtte lade livet.

- Der er blevet tisset så meget på dem, at de er begyndt at rådne forneden. Derfor står de usikkert, og vi er nødt til at tage dem ned, sagde Kresten Dahl, der er kirketjener ved tårnets tilstødende kirke, Trinitatis Kirke, dengang.

  • Firenze, Italien

I et forsøg på at dæmme op for de mange tusinder besøgendes slid på byen iværksatte Firenze sidste år en kampagne mod dårlig opførsel.

Under hashtagget #enjoyrespectfirenze opfordrede man de besøgende til at respektere byens mange historiske steder og pladser - ellers risikerede de bødestraf. I 2018 blev 18-årig dansk dreng blevet taget i at tisse ved det berømte kunstmuseum Uffizi-galleriet i den historiske del af byen.

  • Trysil, Norge

Også skisportsstedet Trysil har tidligere været ude og jagte både norske gæster og udenlandske turister, efter lidt for mange tissede på løjperne.

Myndighederne i Norge besluttede i 2007, at det skulle medføre bøder på op til 15.000 norske kroner, hvis man tissede på løjpen.