Udland

Præsidenten bedyrer sin uskyld, men tv-billederne taler for sig selv

KOMMENTAR: Donald Trump har en stor del af ansvaret for de rystende scener i North Carolina.

USA's præsident, Donald Trump, tog torsdag afstand fra ondskabsfulde slagord, som hans tilhængere havde råbt under et valgmøde i North Carolina i onsdags.

Under valgmødet råbte tusindvis af fremmødte støtter, at det farvede demokratiske kongresmedlem Ilhan Omar skulle ”sendes tilbage” til Somalia. Den 37-årige Omar kom til USA som somalisk flygtning i 1997 og har været amerikansk statsborger siden 2000. Hun blev i 2018 valgt til Kongressen.

- Jeg var ikke glad for det. Jeg var uenig i det. Men så igen, det var ikke mig, der sagde det. De gjorde. Og jeg var uenig i det, sagde Trump om tilhængernes tilråb.

Præsidenten har ret i, at det ikke var ham, der stod bag de xenofobiske slagord. Men selvfølgelig står Trump ikke desto mindre tilbage med en stor del af ansvaret for de rystende scener i North Carolina i onsdags.

Det var immervæk USA's præsident, der gødede jorden for, at tilhængerne overhovedet kunne tro, at det er helt fjong at kræve en politisk modstander og amerikansk statsborger deporteret.

Så sent som i søndags tweetede Trump, at en gruppe unavngivne kvindelige, farvede demokrater i Kongressen "skulle tage hjem og rette op på de fuldstændig ødelagte og kriminalitetsramte lande, de kom fra":

Ligeledes kan det godt være, at Trump ikke brød sig om tilråbene i North Carolina. Men præsidenten gjorde heller ikke noget for at stoppe dem og gik først i rette med tilråbene dagen efter, da en journalist konfronterede ham med dem.

Trump påstod torsdag, at han hurtigt fortsatte talen, da han kunne høre tilråbene.

Men i realiteten gik der mere end ti sekunder, før præsidenten fortsatte sin tale, der blev vist på tv. I øvrigt fortsatte præsidenten med at opfordre de fire kongreskvinder til at forlade landet - vel at mærke bare få minutter efter tilhængernes xenofobiske tilråb mod Omar.

Under valgkampen i 2008 valgte den republikanske senator John McCain prompte at afbryde tilhængere, der kom med fremmedfjendske udfald mod Barack Obama:

Men i stedet for at lave 'en John McCain' forblev Trump tavs, mens hans tilhængere krævede et folkevalgt kongresmedlem deporteret.

Det var rystende at være vidne til den slags scener i USA i onsdags. Mens man selvsagt ikke kan klandre Donald Trump for andre menneskers modbydelige handlinger, så kan der ikke være nogen tvivl om, at USA's præsident bærer et stort medansvar i den her sag.

Det var ham, der opildnede de fremmødte tilhængere til at anslå de xenofobiske slagord. Ligeledes var det præsidenten, der med en stribe racistiske tweets i weekenden igangsatte klapjagten på de fire demokratiske kongreskvinder.

Medmindre man selvfølgelig tror, at det er helt tilfældigt, at Trumps tilhængere kræver en politisk modstander ”sendt tilbage” - bare få dage efter at USA's præsident på Twitter har opfordret blandt andre netop Ilhan Omar til at forlade USA.