Udland

Mistænkt for voldsom mordbrand på japansk tegnestue: - I har plagieret mig, I skal dø

Dødsbranden er det værste massedrab i Japan i næsten to årtier.

Torsdag startede som en helt almindelig arbejdsdag for de ansatte på Kyoto Animation, men endte som et mareridt.

En voldsom brand forvandlede i løbet af minutter tegnestuen på førstesalen af den gule murstensbygning til et flammehav.

Der lød en eksplosion, og så hørte jeg folk råbe. Der var en mand, der forsøgte at kravle ud ad vinduet

Beretning fra øjenvidne til TBS TV

Flere vidner så en ophidset mand, der stak ild til brændbar væske foran indgangspartiet til tegnestuen, mens han råbte: ”I skal dø, I har plagieret mig”. Det skriver The Guardian.

Omkring 70 mennesker blev fanget i flammerne i bygningen i centrum af den japanske millionby. 33 mistede livet - 36 andre er såret, flere af dem kritisk.

En brandmand undersøger skaderne efter brandattentatet.

Modtog dødstrusler før angreb

Den mistænkte gerningsmand - 41-årige Shinji Aoba - havde ikke nogen direkte forbindelse til Kyoto Animation, også kaldet KyoAni. Men fredag oplyser den lokale tv-station NHK, at den nu fængslede gerningsmand mente, at tegnestuen havde stjålet en af hans ideer til en novelle.

Kyoto Animations direktør, Hideaki Hatta, oplyser ifølge The Guardian, at firmaet for nyligt har modtaget dødstrusler, men understreger, at det er uklart, om truslerne er relateret til mordbranden torsdag.

Fredag bliver ofrene for mordbranden mindet i Kyoto.

- Truslerne var adresseret til vores kontor og salgsafdeling, og der stod, at vi skulle dø. Jeg er knust. Det er ikke til at bære, at disse mennesker, der var kernen i Japans tegneserieindustri, er blevet såret og har mistet livet på denne måde, lyder det fra Kyoto Animations direktør.

20 lig fundet på trappe

Da branden efter fire timers slukningsarbejde var under kontrol, fandt redningsarbejderne 20 lig på en trappe, der førte op til en udgang på bygningens tag. 11 lig blev fundet på førstesalen, mens to personer forgæves havde forsøgt at undslippe flammerne via udgangen i stueetagen.

Enkelte slap ud af bygningen i live ved at springe ud ad vinduerne. Flere af dem fik alvorlige benbrud.

Ifølge kilder i politiet var det umuligt for folk at slippe ud af den brændende bygning, fordi ilden spredte sig med voldsom fart. Det skriver CNN.

Kilder fortæller til den lokale tv-station TBS TV, at kraftig røg på kort tid væltede ud ad vinduerne.

- Der lød en eksplosion, og så hørte jeg folk råbe. Der var en mand, der forsøgte at kravle ud ad vinduet, siger et øjenvidne til TBS TV.

Det tog fire timer at slukke branden i bygningen i centrum af Kyoto.

Millioner samlet ind til pårørende

Dødsbranden er det værste massedrab i Japan i næsten to årtier. I 2001 døde 44 mennesker i et brandattentat mod en bygning i Tokyos Kabukicho-distrikt.

Dødstallet efter torsdagens attentat i Kyoto overstiger dødstallet efter giftgasangrebet i 1995 mod Tokyos undergrund, hvor 13 mistede livet.

Tusinder af tegneseriefans sørger dagen derpå over attentatet. Også Japans premierminister, Shizo Abe, har vist sin støtte til de dræbte og pårørende på Twitter, hvor han fordømmer angrebet.

En indsamling til støtte for de pårørende har i skrivende stund rundet 1,3 millioner dollar.