Iran: Vi mangler ikke en drone - måske har USA skudt sin egen ned?

USA og Iran giver modstridende oplysninger om nedskydning i drone, der er seneste kapitel i konflikten mellem de to lande.

Iran benægter, at USA har ødelagt drone i Hormuzstrædet. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Torsdag aften dansk tid meddelte USA's præsident, Donald Trump, at et amerikansk krigsskib havde ødelagt en iransk drone nær Den Persiske Golf.

Men det benægter Irans stedfortrædende udenrigsminister, Abbas Araghchi, i et opslag på det sociale medie Twitter fredag.

- Vi har ikke mistet nogen drone i Hormuzstrædet eller nogen andre steder.

- Jeg er bekymret for, at USS Boxer (amerikansk skib, red.) har skudt deres egen drone ved en fejl, lyder det fra Abbas Araghchi.

USA: Dronen udgjorde en trussel

Ifølge USA nærmede dronen sig krigsskibet USS Boxer, der derfor så sig nødsaget til at ødelægge den.

Donald Trump siger, at dronen udgjorde en trussel mod skibet og dets besætning.

Dronen befandt sig angiveligt omkring 900 meter fra det amerikanske skib og ignorerede forsøg på at få den til at vende om.

- Dronen blev øjeblikkeligt ødelagt, lød det torsdag fra Trump.

Olie centralt element i konflikt

Der er i øjeblikket store spændinger mellem USA og Iran.

Den nuværende konflikt strækker sig tilbage til maj 2018, hvor Trump valgte at trække USA ud af den internationale atomaftale med Iran. Ifølge den amerikanske præsident overholdt Iran ikke "aftalens ånd".

**

Perspektiv

Arkivfoto af Iranske F-14 kampfly fotograferet under en militærparade.
Arkivfoto af Iranske F-14 kampfly fotograferet under en militærparade. Foto: Atta Kenare / Scanpix Denmark

Amerikanske kampfly kan blive brugt mod USA

I 1953 stod USA og Storbritannien bag et kup i Iran, der væltede premierministeren og i stedet indsatte det kongelige overhoved, Shahen. Indtil 1979, da ayatollah Ruhollah Khomeini tog magten i Iran, var USA og Iran derfor allierede.

I den periode solgte USA en del militært isenkram, som hypotetisk set kan ende med at blive brugt mod amerikanske soldater, hvis den nuværende konflikt fortsætter med at eskalere. Mest kendt er de 79 F-14 Tomcat-kampfly, som blev leveret i 1975. Det var den flytype, som Tom Cruises karakter fløj i filmen 'Top Gun'.

Ifølge theaviationist.com vurderedes det sidste år, at omkring 24 af F-14-flyene stadig er kampklar. Efter USA pensionerede deres fly af typen tilbage i 2006, er Iran det eneste land i verden, der stadig flyver F-14.

***

USA har indført en række økonomiske sanktioner over for Iran. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

Konflikten har ført til en række sammenstød - blandt andet i Hormuzstrædet i Den Persiske Golf.

Hormuz-strædet er det smalle stræde mellem Den Persiske Golf og Adenbugten langs Irans kyst. Omkring 40 procent af verdens olieproduktion sejler fra Den Persiske Golf gennem Hormuzstrædet.
Hormuz-strædet er det smalle stræde mellem Den Persiske Golf og Adenbugten langs Irans kyst. Omkring 40 procent af verdens olieproduktion sejler fra Den Persiske Golf gennem Hormuzstrædet. Foto: TV 2

Midt i juni blev to tankskibe angrebet i netop Hormuzstrædet - et angreb, som USA beskyldte Iran for at stå bag. Iran nægtede enhver indblanding i angrebet på tankskibene.

Omkring 40 procent af verdens olieproduktion sejler fra Den Persiske Golf gennem Hormuzstrædet og videre til resten af verden, skriver erhvervsmediet Bloomberg.

Trump har flere gange anklaget Iran for at hindre den frie bevægelse i Den Persiske Golf.