Udland

Iran beslaglægger britisk skib med 23 mand ombord

Det er en form for gengældelsesaktion, siger TV 2s mellemøstkorrespondent.

Et skib, der sejler under britisk flag, er blevet beslaglagt i internationalt farvand. Det oplyser den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, der kalder situationen yderst bekymrende.

- Det er uacceptabelt, og det er vigtigt, at navigationsfriheden opretholdes, så alle skibe kan bevæge sig sikkert og frit i regionen, siger Jeremy Hunt.

Irans Revolutionsgarde bekræfter beslaglæggelsen, der ifølge dem handler om, at skibet har overtrådt internationale søfartsregler,

Jeremy Hunt fortalte tidligere, at et andet skib, der sejler under liberisk flag, også var tilbageholdt. Skibet fik en advarsel af de iranske myndigheder, men kunne efterfølgende sejle videre.

Den britiske ambassadør i Teheran er i kontakt med det iranske udenrigsministerium med henblik på at løse situationen omkring det britiske skib, oplyser udenrigsministeren.

Ledt nordpå mod Iran

Ejeren af skibet, Stena Bulk, bekræfter på sin hjemmeside, at man fredag aften ikke er i stand til at komme i kontakt med skibet, der hedder Stena Impero og sejler med olie.

Stena Bulk skriver, at flere mindre både og en helikopter nærmede sig olietankeren fredag omkring klokken 17.00 dansk tid i Hormuzstrædet, mens skibet var i internationalt farvand.

Det er nærliggende at se tilbageholdelsen som en form for gengældelse

Benjamin Kurstein, TV 2s mellemøstkorrespondent

Derefter blev det ledt nordpå ind i iransk farvand.

Det bliver bekræftet af hjemmesiden MarineTraffic.com, som konstant overvåger skibstrafikken.

Af hjemmesiden fremgår det, at olietankeren ændrede rute og fredag klokken 21.15 befandt sig tæt på Irans kyst ved øen Qeshm.

Den britiske olietanker Stena Impero har ændret kurs og er ledt nordpå ind i iransk farvand. Screendump fra klokken 21.15.

Der er ifølge selskabet 23 besætningsmedlemmer ombord. Der er ingen meldinger om tilskadekomne.

Vil skærpe sikkerhed

Det britiske skibsfartskammer opfordrer nu til øget sikkerhed for skibe i området ved Hormuzstrædet. Det siger kammerets chef, Bob Sanguinetti, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Beslaglæggelsen af skibet er nemlig blot den seneste optrapning i det højspændte område, der forbinder Den Persiske Golf og Omanbugten.

Torsdag meddelte USA, at man havde skudt en iransk drone ned i området. Det har Iran dog afvist.

USA's præsident vil nu diskutere situationen med den britiske regering, skriver Sky News.

En form for gengældelse

Tilbageholdelsen af Stena Impero sker samme dag, som højesteret i Gibraltar har udstedt tilladelse til, at den britiske flåde kan tilbageholde et iransk tankskib nær Gibraltar indtil 15. august.

Skibet, der hedder Grace 1, blev beslaglagt af briterne 4. juli på grund af mistanke om, at det trodsede EU-sanktioner ved at fragte olie til Syrien.

Den påstand har Iran flere gange afvist.

Iran har kaldt tilbageholdelsen "en form for pirateri" og har flere gange truet med at tilbageholde et britisk skib, hvis ikke Grace 1 blev frigivet.

Derfor er TV 2s mellemøstkorrespondent, Benjamin Kurstein, ikke i tvivl om, hvorfor iranerne nu har beslaglagt Stena Impero.

- Det er nærliggende at se det som en form for gengældelse, siger han.

USA kan spille en rolle

Da det iranske skib Grace 1 blev tilbageholdt tidligere på måneden, sagde den spanske udenrigsminister, Josep Borrell Fontelles, ifølge BBC, at det var USA, der krævede skibet stoppet.

Ifølge Benjamin Kurstein anser Iran briterne for at være USA's forlængede arm i Europa, og derfor er de blevet trukket ind i den igangværende konflikt i Golfen, siger han.

USA har efter bruddet med atomaftalen i maj 2018 genindført skrappe sanktioner over for Iran. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

Tankeren Grace 1 blev opbragt fire kilometer syd for Gibraltar i et farvand, som briterne anser for deres eget. Men det anfægtes af Spanien, der anser den britiske sydspids af Spanien for dets eget territorium.