Udland

Australien tæller ned til 'day zero' - skyder kænguruer for at spare vand

Vandreserverne er svundet ind de seneste måneder på grund af tørke i landet. David Gray / Ritzau Scanpix

Myndighederne ser med stor alvor på tørken, der kan betyde, at flere byer bliver tørlagt for vand.

Ti australske byer er i højrisiko for at løbe tør for vand i løbet af de næste seks måneder på grund af tørke. Det skriver det australske medie ABC News.

Dagen, hvor byerne løber tør for vand, bliver kaldt ’day zero’ med henvisning til, at der på den pågældende dag vil være nul vand tilbage i en by.

Ifølge ABC News kan ’day zero’ komme inden for et halvt år, hvis der ikke kommer vand, og hvis ikke infrastrukturen bliver forbedret - men måske også før.

- I nogle områder kan det ske om få uger, siger Linda Scott, repræsentant for de lokale myndigheder i New South Wales, ifølge news.com.au.

- Det her er meget alvorligt

Den ekstreme tørke har især ramt regionerne Queensland og New South Wales, hvor byerne Tamworth, Orange, Dubbo og Armidale er i fare for at blive hårdest ramt.

Hvis byerne løber tør for vand, kan det blive katastrofalt, siger Linda Scott.

- Det her er meget alvorligt. At fragte vand med lastbiler i hundredvis af kilometer er den eneste måde, enkelte byer kan tilbyde vand til deres borgere, siger hun.

Ifølge TV 2 Vejrets meteorolog Anders Brandt har den nuværende tørke i New South Wales varet siden april 2017, og det har haft store konsekvenser for vandforsyningerne i landet.

- Hvis man kigger på grundvandsstanden, ligger den flere meter lavere, end den normalt ville, siger han.

Kænguruer bliver skudt

For at spare på vandet er der blevet sat flere initiativer i gang i regionerne. På grund af tørken blev der for eksempel givet lov til at skyde kænguruer sidste år, så de ikke drikker af vandet.

Mens kænguruerne må lade livet, må menneskene i de udsatte områder gøre, hvad de kan for at mindske deres vandforbrug.

De lokale indbyggere tager kun korte bade, vasker ikke biler og vander ikke deres haver.

I skolen lærer børnene at vaske deres hænder uden at spilde en dråbe vand og ikke skylle ud i toilettet, når de har tisset.

Plaget af tørke

En af de værste tørker i Australien i nyere tid er ’The Millenium Drought’. Den tørke varede fra begyndelsen af det nye årtusinde og frem til januar 2011.

Ifølge David Jones, der er klimatolog ved Australiens meteorologiske institut, er det vanskeligt at sammenligne tørker.

Han vurderer, at tørken i 00’erne var den værste, men også at denne her er alvorlig.

- Det her er helt sikkert så slemt, som det kan blive på vores breddegrader. Det er ret omfattende, siger han ifølge ABC News.

I den nærmeste fremtid er der ikke megen håb for, at det bliver bedre, siger TV 2 Vejrets Anders Brandt. Tørken har fået godt fat i Australien.

- Hvis vi kigger på vores prognoser for de næste 14 dage, så er der lidt regn på vej til den sydligste del af Australien, men størstedelen af Australien får 14 dage med knastørt vej.