Udland

Iran tilbageholder udenlandsk tankskib i Den Persiske Golf

Irans Revolutionsgarde, der her er fotograferet under en øvelse, har tilbageholdt et udenlandsk tankskib.

Søndag forsvandt et tankskib fra skibsradarer, men det vides endnu ikke, om det er samme skib, Iran nu tilbageholder.

Den iranske revolutionsgarde har tilbageholdt et udenlandsk tankskib i Den Persiske Golf. Det oplyser iransk stats-tv.

Ifølge iranerne var skibet i færd med at smugle omkring en million liter brændstof, da det blev stoppet.

Iran siger, at myndighederne kom i kontakt med skibet, da det udsendte et nødkald, fordi tankskibets motor var brudt sammen.

Søndag forsvandt et tankskib fra De Forenede Arabiske Emirater fra skibsradarer, men det er endnu ikke bekræftet, at der er tale om det samme skib.

Iran har truet med hævn

Oplysningen fra iransk stats-tv kommer, efter Storbritannien tidligere på måneden beslaglagde et iransk tankskib, der angiveligt var på vej til Syrien med lasten fuld af råolie. Skibet blev tilbageholdt på vegne af USA, og efterfølgende truede Iran med hævn.

Efter meldingen torsdag fra Iran lyder det fra Storbritannien, at briterne forsøger at få mere at vide om sagen. Det meddeler en talsmand for regeringen i Storbritannien, der opfordrer Iran til at afholde sig fra at optrappe konflikten.

- Vi fortsætter med at overvåge sikkerhedssituationen og er forpligtet til at varetage den frie bevægelighed i henhold til international lovgivning, siger talsmanden.

Flere sammenstød

Konflikten mellem Iran og USA - og nu Storbritannien - er eskaleret, siden præsident Trump i maj 2018 valgte at trække sig ud af den internationale aftale om Irans atomprogram, der blev indgået i 2015.

USA har efter bruddet med atomaftalen genindført skrappe sanktioner over for Iran. Herunder en olieembargo, der skal forhindre, at Iran sælger olie på verdensmarkedet.

Konflikten har ført til en række sammenstød - blandt andet i Hormuzstrædet i Den Persiske Golf.

Midt i juni blev to tankskibe angrebet i netop Hormuzstrædet - et angreb, som USA beskyldte Iran for at stå bag. Iran nægtede enhver indblanding i angrebet på tankskibene.

Hormuz-strædet er det smalle stræde mellem Den Persiske Gulf og Adenbugten langs Irans kyst.

Trump afblæste angreb

En uge senere skød Iran en amerikansk miltærdrone ned - også ved Hormuzstrædet. Ifølge USA blev dronen skudt ned, da den befandt sig i internationalt luftrum. Iranerne siger, at dronen var i iransk luftrum.

Nedskydningen fik præsident Trump til at godkende et militært angreb på Iran, men ifølge Trump selv afblæste han angrebet i 11. time.

Billedet her viser dele af den nedskudte drone.

USA har i forbindelse med konflikten oprustet markant i Mellemøsten. I øjeblikket består oprustningen af omtrent 10.000 soldater, flere langtrækkende bombefly samt et hangarskib med støttefartøjer.

Området er ekstremt vigtigt for verdens olieeksport.

Omkring 40 procent af verdens olieproduktion sejler ifølge erhvervsmediet Bloomberg fra Den Persiske Golf gennem Hormuzstrædet og via Omanbugten ud på Det Arabiske Hav og videre til resten af verden.