Elon Musk vil forbinde vores hjerner til smartphones - sygt menneskesyn, mener kritiker
Tesla-stifter Elon Musk vil indoperere en mikrochip i menneskers hjerner. Kritikere advarer mod at lade andre få adgang til vores hjernedata.
Den amerikanske iværksætter og stifter af elbilproducenten Tesla, Elon Musk, er kendt for sine kreative opfindelser. Nu vil han implementere en bluetooth-chip i hjernen på folk, der forbindes til en smartphone. Det skriver CNN.
Mikrochippen, der bliver udviklet af Musks firma Neuralink, består af 1000 små ledninger på størrelse med en tiendedel af et menneskehår. Chippen sender sine signaler til en mikrocomputer, der skal sidde over øret.
- Hvis du skal putte noget ind i folks hjerner, skal det ikke være stort, sagde Elon Musk tirsdag, da han præsenterede sine planer.
Kontrolleres via app
Ifølge Neuralink kan chippen bruges af folk, der vil styrke hukommelsen, eller gøre livet lettere for patienter, der lider af hjertesygdomme, forskellige kræftformer eller medfødte handicap. En enkelt person kan have op til ti implantater, der via en app kan forbindes til og kontrolleres med en smartphone.
Chippen installeres i menneskehjernen af en robot, der styres af en hjernekirurg. Robotten borer et hul i kraniet på to millimeter, hvorefter den mikroskopiske chip indopereres.
- Chippens grænseflade er trådløs, så der vil ikke være ledninger, der stikker ud af dit hoved. Det er en meget vigtig detalje, sagde Elon Musk tirsdag under præsentationen.
Ifølge Elon Musk kan forsøg med Neuralinks mikrochip i menneskehjerner begynde allerede næste år. Neuralink er ifølge rigmanden et forsøg på at udnytte mulighederne i kunstig intelligens til fordel for menneskeheden.
Den amerikanske iværksætter har investeret omkring 100 millioner dollar i virksomheden, skriver New York Times. Også Facebook og Google arbejder på projekter med mikrochips, der skal indopereres i menneskehjerner.
Et sygt menneskesyn
Kritikere er dog langtfra overbeviste om, at det er en god idé at lade techfirmaerne råde over data, der sendes direkte fra hjernen til disse mikrochips.
Journalist og vært på Radio24syv-programmet 'Aflyttet' Anders Kjærulff kalder Elon Musks planer for ”ekstremt skræmmende”.
- Det er en syg udvikling og et sygt menneskesyn. Han forsøger at reducere mennesket til maskiner, hvor alt er perfekt og rationelt. Mennesker er lysende væsener i konstant udvikling – blandt andet på grund af de fejl, vi begår.
Anders Kjærulff slår fast, at der aldrig til dato er en computer, der har fået en original tanke, og det kommer aldrig til at ske, mener han.
- De kopierer udelukkende vores måde at tænke på. I mine øjne er det ikke kun en syg opfindelse, det er også en dybt unødvendig opfindelse, siger Anders Kjærulff til TV 2.
- Elon Musks idé bygger på tanken om, at mennesket er noget skrammel, der skal repareres og optimeres. Mennesket har et gigantisk potentiale til at udvikle sig, og det har vi ikke brug for computere til.
Forbundet med stor risiko
Daniel Newman, der er chefanalytiker ved Futurum Research og medforfatter til bogen ’Human/Machine’, siger til CNN:
- Ideen om at betro vores hjernedata til disse store virksomheder bør være forbundet med et vist ubehag i samfundet. Der er ikke noget bevis for, at vi hverken kan stole på eller skal være komfortable med den udvikling.
Mens teknologien potentielt kan hjælpe folk med hjerneskader eller forskellige traumer, er det forbundet med stor risiko, hvis man lader firmaer indsamle og kontrollere ens hjernedata.
Det siger Frederike Kaltheuner fra sikkerhedsfirmaet Privacy International til CNN:
- Hvem har adgang til disse data? Bliver disse data delt med en tredjepart? Folk bør have fuld kontrol over deres egen data.
San Francisco-baserede Neuralink tæller i dag omkring 100 ansatte.