Von der Leyen får fem år brolagt med udfordringer, siger ekspert

Der venter nyvalgte Ursula von der Leyen en travl periode som formand for EU-Kommissionen – ikke mindst på klimaområdet.

- Dette var helt klart de to mest intense uger i mit politiske liv.

Sådan lød det fra Ursula von der Leyen, lige efter hun tirsdag blev valgt som den næste formand for EU-Kommissionen.

Men den 60-årige tysker kan godt vænne sig til intensiteten. Det mener Sinne Backs Conan, som er europapolitisk direktør i Finans Danmark.

De næste fem år byder nemlig på en række udfordringer for den nyslåede formand. Ikke mindst fordi hun på forhånd har afgivet en lang række løfter, såsom at EU skal være klimaneutralt i 2050.

- Den nuværende formand, Jean-Claude Juncker, skulle løse en økonomisk krise. Von der Leyen skal løse en klimakrise, siger Sinne Backs Conan.

Udfordring med egne partifæller

Ursula von der Leyen har desuden sagt, at EU allerede i 2030 skal have skåret mellem 50 og 55 procent af udledningen af drivhusgasser i forhold til niveauet i 1990.

Det er noget mere end de 40 procent, hendes partifæller hidtil har været med på. Spørgsmålet er derfor ifølge Sinne Backs Conan, om hun kan komme igennem med sin grønne linje.

- Hendes største udfordring er hendes egne konservative partifæller i Europa-Parlamentet. Hun vil helt sikkert få udfordringer med den konservative gruppe på 2030-målet, vurderer hun.

Fem svære år

Det er dog ikke kun klimaet, der vil sætte von der Leyen på prøve i løbet af de næste fem år.

- Hun skal jo også håndtere den uro, vi har på globalt niveau med USA, Kina, Rusland og handelspolitikken, siger Sinne Backs Conan.

**

Perspektiv

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Oliver Contreras / Ritzau Scanpix

Hun kritiserede Trump for hans kvindesyn

Von der Leyen har offentligt langet ud efter USA's præsident, Trump. Hun har blandt andet kritiseret hans tætte relationer til præsident Putin og mener, at Trumps anstrengte forhold til Angela Merkel skyldes hans ”umoderne syn på kvinder”.

- En kvinde som Angela Merkel, en internationalt respekteret regeringschef med lang erfaring, er sikkert ikke noget, han har oplevet før, har Ursula von der Leyen tidligere udtalt ifølge The Guardian.

Netop forholdet til Trump vil ifølge eksperter blive en af den nye EU-Kommissionsformands vigtigste arbejdsopgaver.

***

Von der Leyen har lovet at finde en langvarig fælleseuropæisk løsning på asyl- og migrationsudfordringen, hvilket den nuværende EU-kommission forgæves har forsøgt i flere år.

- Der er ikke nogen stats- og regeringschefer, der vil have en fælles migrationspolitik. Det bliver også en svær sag. Så man kan ikke sige, hun har fem lette år foran sig, lyder vurderingen fra Sinne Backs Conan.

Hjælper ikke, at hun er kvinde

Det samme mener TV 2s europakorrespondent, Lotte Mejlhede.

- De næste fem år er brolagt med udfordringer for von der Leyen, siger hun.

- Hun vil blive bedømt på, om hun kan hele splittelsen mellem Øst- og Vesteuropa og stadig være hård på retsstatsprincipperne, om hun kan få styr på migrationsspørgsmålet, og om hun reelt kan få gjort EU til en grøn union, siger Lotte Mejlhede.

Hun tilføjer, at selv om det i begyndelsen kan give von der Leyen et boost, at hun er den første kvinde på posten, er det ikke noget, hun kan drage fordel af for evigt.

- Det er et vigtigt signal, at hun er kvinde. Men i sidste ende vil von der Leyen, som alle andre, blive vurderet på sine resultater, siger Lotte Mejlhede.

Sommer i Bruxelles

Ursula von der Leyen begynder først officielt i sit nye job 1. november. Men arbejdet starter allerede nu, understregede hun tirsdag.

Onsdag tager hun til Tyskland for at sige op som forsvarsminister og sige farvel til den tyske regering og det tyske forsvar. Og henover den næste måned skal hun så udvikle det politiske program, som hun skal bruge de næste fem år på at forsøge at gennemføre.

- Jeg glæder mig til at dykke ned i arbejdet og til at tilbringe min sommer i Bruxelles, sagde von der Leyen.

Hun opfordrede desuden EU’s medlemslande til så snart som muligt at sende forslagene til, hvem der skal være de 27 øvrige EU-kommissærer, så flere kan være med i arbejdet.

Hvis landene foreslår en overvægt af mandlige kandidater, kan processen dog trække ud, fordi von der Leyen har varslet, at hun vil have komplet kønsligestilling blandt kommissærerne.

Ursula von der Leyen er ny formand for EU-Kommissionen. Hun begynder først officielt i sit nye job 1. november, men arbejdet begynder allerede nu. Video: Malene Sørensen