Udland

Ukraines parlament vedtager lov om tvungen kastration

Partileder Oleh Lyashko fremviser den ukrainske forfatning under en tale. Han er manden bag en kontroversiel lovændring, der er blevet hastet igennem parlamentet kort inden et valg. Valentyn Ogirenko / Ritzau Scanpix

Loven er blevet hastet igennem kort inden et valg og modtager kritik fra eksperter.

Mænd, der udsætter mindreårige for seksualforbrydelser i Ukraine, skal kemisk kastreres med injektioner, uanset om de vil det eller ej.

Det har et flertal af landets parlamentsmedlemmer besluttet.

Straffen er en del af en ny lovpakke, der er blandt verdens strengeste.

Straffen vil gælde for mænd i alderen 18 til 65 år.

Drabssag førte til stramning

Lovpakken møder kritik.

- Kemisk kastration bør aldrig bruges som straf. Når man gør det, er der per definition tale om tortur, siger Anna Maliar til det britiske medie Independent.

Hun er kriminolog og var med til at forfatte et lovforslag, der blev erstattet af de nye, strengere straffe – herunder altså den kemiske kastration.

Ifølge Independent er lovændringen blevet hastet gennem det ukrainske parlament, inden der skal afholdes valg på søndag. Der lå i forvejen et udkast til den lovpakke, som Anna Maliar havde været med til at udfærdige, men en gruopvækkende drabssag førte i sidste øjeblik til, at lovteksten blev ændret.

I midten af juni blev en 11-årig pige fundet i en sivebrønd i det sydlige Ukraine. Seks dage tidligere var hun blevet bortført, seksuelt misbrugt og til sidst slået ihjel. En 22-årig mand har siden erkendt at have dræbt pigen, skriver Independent.

Idémanden kæmper med spærregrænsen

I forvejen var lovpakken, som Maliar og andre eksperter havde været inde over, ved at blive behandlet i det ukrainske parlament. Som en del af den pakke, var der lagt op til, at straffene skulle skærpes, at der skulle laves et lukket register over pædofile i landet og muligheden for frivillig kastration.

Men i sidste øjeblik tilføjede parlamentarikeren Oleh Lyashko to sider til forslaget, der ændrede det grundlæggende. Pædofilregisteret skal således gøre offentligt, strafferammen skal skærpes endnu mere og den kemiske kastaration går fra at være frivillig til at blive tvunget.

Independent skriver, at lovforslaget ventes at være populært i befolkningen.

Ifølge meningsmålinger ligger Oleh Lyashkos parti, der bærer hans navn, under spærregrænsen på fem procent.

For at lovforslaget kan træde i kraft, skal det underskrives af parlamentets formand samt landets præsident, den tidligere komiker Volodymyr Zelenskij.

Independent skriver at politiske modstandere og eksperter, der er imod lovforslaget, i øjeblikket forsøger at overbevise præsidenten om, at han skal nedlægge veto mod lovændringen. Over for Independent ønsker præsidentens talsperson ikke at kommentere sagen.

Følger i otte amerikanske staters fodspor

Hvis loven bliver vedtaget, vil den følge efter en lignende lov fra den amerikanske stat Alabama, Her blev det i juni besluttet, at visse seksualforbrydere, der er dømt for misbrug af børn under 13 år, skal begynde en proces frem mod kemisk kastration for at blive løsladt.

Ifølge mediet Vox har otte amerikanske stater mulighed for kemisk at kastrere seksualforbrydere. I Danmark er det det muligt at blive kemisk kastreret, men staten kan ikke skrive det ind som en del af en straf.

I sidste uge tabte Danmark en sag ved Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg, hvor en seksualforbryder havde anlagt sag, der udsprang af uenighed om kemisk kastrering. Myndighederne ønskede, at manden undergik en kemisk kastrering, fordi han var farlig, men det nægtede manden. I stedet ville han have en uvildig undersøgelse, men det kunne han ikke få bestemte en Højesteretsafgørelse i 2016.

Det skulle manden dog have haft, slog Menneskerettighedsdomstolen fast, og gav samtidig manden en godtgørelse på 2000 euro.

Debatten har tidligere kørt i Danmark. Senest har Dansk Folkeparti foreslået, at pædofile skulle kunne blive kemisk kastreret.