Udland

Flertal fordømmer Twitter-angreb - Trump svarer igen

Fordømmelsen kommer, efter Trump opfordrede fire kvinder til at tage hjem til "de fuldstændig ødelagte og kriminalitetsramte lande, de kom fra".

Repræsentanternes Hus i USA har stemt for at fordømme præsident Donald Trumps Twitter-angreb mod fire kvindelige kongresmedlemmer.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer, herunder Reuters og AFP.

Med stemmerne 240 mod 187 blev en resolution vedtaget natten til onsdag dansk tid. Heri fremgår det, at Trumps udtalelser ikke er acceptable.

- Vi fordømmer kraftigt præsident Donald Trumps racistiske kommentarer, der har legitimeret og forøget frygten for og hadet mod nye amerikanere og farvede personer, lyder teksten i resolutionen.

Kun fire republikanere stemte for

Efterfølgende har Trump svaret igen på fordømmelsen på Twitter.

- Så godt at se, hvor forenet Det Republikanske Parti var under afstemningen om mine kommentarer om de fire kvindelige demokratiske kongresmedlemmer, skriver han med henvisning til, at kun fire republikanere ud af 197 i Repræsentanternes Hus stemte for resolutionen. Han skriver videre:

- Hvis I virkelig vil se udtalelser, så se på de forfærdelige ting, de har sagt om vores land, Israel og meget andet.

Kvinderne svarer igen

De fire kvinder Trump angriber

Af de fire kvinder er det kun Ilhan Omar, som er født uden for USA. Hun ankom til Minneapolis i 1997 som flygtning fra Somalia.

De øvrige tre er født i USA. Ayanna Pressley er afrikansk-amerikaner, Rashida Tlaib er datter af palæstinensiske indvandrere, og Alexandria Ocasio-Cortez' forældre har begge puertoricansk baggrund

Fordømmelsen fra Repræsentanternes Hus kommer, efter at Trump søndag tweetede, at de fire kvindelige demokrater "skulle tage hjem og rette op på de fuldstændig ødelagte og kriminalitetsramte lande, de kom fra".

Præsidenten har ikke nævnt de politikere, han kritiserer, med navn, men amerikanske medier mener, at der er tale om demokraterne Alexandria Ocasio-Cortez fra New York, Ilhan Omar fra Minnesota, Ayanna Pressley fra Massachusetts og Rashida Tlaib fra Michigan.

Af de fire er kun Ilhan Omar født uden for USA. Hun ankom til Minneapolis i 1997 som flygtning fra Somalia.

Natten til tirsdag dansk tid svarede de fire kvinder igen på Trumps udfald på en fælles pressekonference.

Sådan svarer de fire kvinder på Trumps angreb

 1. Ilhan Omar

  Ilhan Omar er født i Somalia.

  Demokratisk kongresmedlem valgt i Minnesota:

  - Hr. præsident, som medlemmer af Kongressen er det eneste land, vi sværger til, USA. Derfor kæmper vi for at beskytte det mod den værste, mest korrupte og uduelige præsident, vi nogensinde har set.

  - Dette er agendaen for hvide nationalister. Det er lige meget, om det sker i chatfora, på nationalt tv eller som nu i Det Hvide Hus' have.

 2. Alexandria Ocasio-Cortez

  Alexandria Ocasio-Cortez har puertoricansk baggrund og er født i USA.

  Demokratisk kongresmedlem valgt i New York:

  - Svage hjerner og ledere udfordrer vores loyalitet til vores land for at undgå at debattere politikken.

  Hun efterlyser desuden en reaktion fra republikanerne.

 3. Ayanna Pressley

  Ayanna Pressley er den første sorte kvinde, der er valgt til Kongressen fra staten Massachusetts.

  Demokratisk kongresmedlem valgt i Massachusetts:

  - Han personificerer ikke den ynde, empati, medfølelse eller integritet, som det kræver at sidde i præsidentstolen, og som det amerikanske folk fortjener.

 4. Rashida Tlaib

  Rashida Tlaib har palæstinensiske rødder og er født i USA.

  Demokratisk kongresmedlem valgt i Michigan:

  - Vi kan ikke tillade, at præsidentens hadefulde handlinger distraherer os fra det kritiske arbejde, det er at holde Trump-administrationen ansvarlig for de inhumane forhold, der er ved grænsen.

Politikere tør ikke gå mod Trump

Trumps kontroversielle tweets har ikke kun vakt kritik inden for landets grænser. Flere verdensledere har også haft en holdning til præsidentens udmeldinger.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, har via en talsmand kaldt præsidentens tweets for "totalt uacceptable", mens Canadas premierminister, Justin Trudeau, har udtalt: "Det er ikke sådan, vi gør tingene i Canada". New Zealands premierminister, Jacinda Ardern, har ligeledes taget afstand fra Trumps tweet.

Det lader dog ikke til at gå præsidenten på, og han afviste alle anklager tidligere på ugen.

- De her tweets er IKKE racistiske. Jeg har ikke én racistisk knogle i min krop, sagde han ifølge BBC og uddybede til et møde i Det Hvide Hus, hvor han blev spurgt ind til sagen af journalister:

Kritikerne er bange for at stille sig op. I det øjeblik, du går imod ham, bliver du svinet til på Twitter

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

- Kritikken bekymrer mig ikke, da mange er enige med mig.

Selvom nogle få republikanere er gået mod Trump, har langt størstedelen af partiets politikere afholdt sig fra at gå i verbal infight med deres præsident. Ifølge USA-analytiker Mirco Reimer-Elster handler det om politisk taktik.

Det betyder ikke, at der ikke er modstand i partiet mod Trumps udbrud og generelle linje, lyder det.

- Kritikerne er bange for at stille sig op. I det øjeblik, du går imod ham, bliver du svinet til på Twitter, og efterfølgende bliver du internt udfordret af en, der er Trump-loyal. Og så stiller republikanerne sig spørgsmålet: Hvis Trump sviner alle til hele tiden, hvornår går du så ind og siger noget? siger han.

Dertil nyder Trump fortsat høj opbakning blandt partiets vælgere, mener USA-analytikeren.