Udland

'El Chapo' idømt fængsel på livstid

Engang var han verdens mest eftersøgte mand. Nu skal den 62-årige narkokonge sidde i fængsel resten af sit liv.

Den mexicanske mafiaboss Joaquin 'El Chapo' Guzman er blevet idømt fængsel på livstid plus 30 års fængsel.

Det er sket onsdag ved Brooklyn Federal Court i New York, USA.

Inden dommen faldt, fik El Chapo det sidste ord, og han kaldte fængslingen for "psykisk, følelsesmæssig og mental tortur 24 timer i døgnet".

- Jeg er blevet udsat for ondskabsfuld og umenneskelig behandling i de 30 måneder, jeg har været fængslet, sagde El Chapo.

Straffen falder, efter El Chapo i februar blev kendt skyldig i narkokriminalitet og hvidvask af penge.

200.000 kilo kokain

Den 168 centimeter høje mexicanske narkobaron blev anholdt i Mexico i 2016 og udleveret til USA i 2017. Men først i november sidste år begyndte retssagen mod 'El Chapo'.

Den 62-årige var anklaget for at have smuglet mere end 200.000 kilo kokain - og masser af anden narkotika - ind i USA. Og for at stå bag kidnapninger, tortur og mord.

Der var ti anklagepunkter, og El Chapo blev fundet skyldig i dem alle.

Medarbejder levende begravet

Sagen har givet et unikt indblik i 'El Chapo' og resten af Sinaloa-kartellets dagligdag.

Blandt andet har et vidne fra kartellet fortalt, hvordan mexicanske medarbejdere har pakket kokain ned i tusindvis af jalapeño-dåser.

Flere end 50 personer har vidnet i sagen, hvor det er blevet afsløret, hvordan narkobaronens kartel tjente milliarder af dollar på at importere tonsvis af kokain, heroin, amfetamin og marihuana til USA.​

Et andet vidne har forklaret, at 'El Chapo' i nogle tilfælde selv fungerede som lejemorder. Han skal blandt andet have kidnappet, banket og skudt en af sine ansatte, der havde arbejdet for et andet kartel.

Efterfølgende blev medarbejderen begravet levende, lød det under retssagen.

Flugtkonge

Under retssagen er der blevet holdt skarpt øje med narkobaronen.

For eksempel har dommeren afvist, at han kunne give sin kone et kram i retssalen, da man er bange for, at han benytter enhver chance til at flygte.

To gange er han stukket af fra mexicanske fængsler.

Den ene gang gravede medsammensvorne en halvanden kilometer lang tunnel ind til hans fængselscelle og efterlod en motorcykel, som han brugte til at køre ud i friheden.