Udland

Von der Leyen hang i en tynd tråd - men nu har stemningen ændret sig, siger korrespondent

Den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen er på frierfødder med progressive løfter.

Tirsdag aften skal medlemmerne af Europa-Parlamentet afgøre tyske Ursula von der Leyens skæbne i en hemmelig afstemning, hvor hun skal have mindst halvdelen af de 747 mulige stemmer for at blive EU’s næste kommissionsformand.

40 år efter Simone Veil blev valgt til formand for Europaparlamentet, er Urslula von der Leyen tæt på at blive første kvindelige formand for Europa-Kommissionen

Og det var der tirsdag morgen i Strasbourg en spirende optimisme omkring, at hun vil kunne klare, fortæller TV 2s europakorrespondent, Lotte Mejlhede.

- Hvis man synes, hun skal stemmes igennem, er der en lidt mere positiv stemning her til morgen, end der var for bare et par døgn siden, hvor hun virkelig hang i en tynd tråd, siger hun.

- Vi kan stadig ikke være sikre på, at hun får de her 374 stemmer, der skal til. Men hun skulle have overbevist flere socialdemokrater, og det er der, nøglen ligger til hendes sejr; at få flere socialdemokrater til at sige, "okay, vi kan godt leve med dig".

Grønne løfter

Det er ikke mindst von der Leyens politiske løfter, der i sidste øjeblik har givet hende et boost blandt de mest skeptiske europaparlamentarikere.

Allerede mandag sendte hun to breve – et til de liberale og et til socialdemokraterne – hvor hun afgav en række løfter om at fremme en progressiv og klimavenlig dagsorden, som hun uddybede i sin tale.

Hun vil blandt andet hæve målet for EU’s reduktion af CO2-udledning fra de nuværende 40 procent i 2030 til mellem 50 og 55 procent og gøre unionen CO2-neutral i 2050.

- Jeg ønsker, at Europa bliver det første klimaneutrale kontinent i verden, og det skal være i 2050, fastslog Ursula von der Leyen i sin tale for parlamentet tirsdag formiddag og understregede, at hun ville fastsætte målet ved lov i løbet af sine første 100 dage i embedet.

Kan ikke få det hele igennem

Von der Leyen lovede ligeledes at indføre en fælleseuropæisk mindsteløn og at fremme ligestillingen, blandt andet ved at sikre, at halvdelen af de i alt 28 EU-kommissærer skal være kvinder. I øjeblikket er det omkring en tredjedel, der er kvinder.

- Vi repræsenterer halvdelen af befolkningen – vi ønsker vores fair andel, sagde hun.

Andre løfter på von der Leyens vej mod et ”bedre og stærkere Europa” tæller en fælles bund under selskabsskatten i EU og beskatning af tech-giganter, som ifølge hende ”udnytter vores skattesystem”. Ganske oplagt lovede hun også en større rolle til Europa-Parlamentet på forskellige områder.

Ifølge Lotte Mejlhede bliver det dog umuligt for hende at holde alle sine løfter.

- Ursula von der Leyen er på frierfødder i dag. Der er virkelig meget, hun gerne vil – også i en anden retning, end hendes eget parti oprindeligt har stået for. Hun kan godt få noget af det igennem, men absolut ikke det hele, siger Mejlhede.

Stå ved Europa

I sin tale præsenterede Ursula von der Leyen et forsvar for et stærkt og forenet Europa.

Med hendes ord skabte Europas stiftende fædre og mødre noget fantastisk af krigens murbrokker og ødelæggelse, men dette kan ikke længere tages for givet, understregede hun.

Mine børn siger med rette: Hold nu op med at spilde mere tid. Det er derfor, jeg stiller op

Ursula von der Leyen

- I dag står det klart, at vi må kæmpe, rejse os og stå ved vores Europa.

Og det kræver ifølge von der Leyen også et styrket samarbejde.

- Vi skal vende tilbage til det velfungerende Schengen-samarbejde, sagde von der Leyen, som også erklærede, at hun vil arbejde for et fælles asylsystem i solidaritet med de mest udsatte lande.

Hold op med at spilde mere tid

Ursula von der Leyen forsikrede til sidst medlemmerne af Europa-Parlamentet om, at hun har hørt deres bekymringer, og at hun er klar til at trække i arbejdstøjet.

- Folk ønsker at se, at vi leverer varen. Mine børn siger med rette: "Hold nu op med at spilde mere tid". Det er derfor, jeg stiller op. Derfor har jeg brug for jeres hjælp og støtte.

- Længe leve Europa, sluttede Ursula von der Leyen og modtog stående applaus fra salen.

Afstemningen om von der Leyens kandidatur finder sted tirsdag klokken 18.00, og resultatet ventes at foreligge mellem 19.30 og 20.00.

Hvis Parlamentet stemmer imod hende, vil det være første gang, det sker, siden det i 1997 fik magten til at godkende formanden for EU-Kommissionen. I så fald skal EU’s stats- og regeringschefer finde en ny kandidat i løbet af en måned.

Ursula von der Leyen har sagt, at hun onsdag, uanset udfaldet, vil træde tilbage som tysk forsvarsminister.