Udland

Valg af von der Leyen baner vejen for toppost til Vestager

Alt tyder på, at Margrethe Vestager bliver ny næstformand i EU-kommissionen. Hun håber på at beskæftige sig med økonomi i en eller anden form.

Det var en glad Margrethe Vestager, der tirsdag aften ønskede Tysklands Ursula von der Leyen fra den konservative gruppe tillykke med posten som formand for EU-Kommissionen.

Det baner vejen for, at den danske EU-kommissær træder et trin op i det politiske hierarki i Bruxelles.

Hun er indstillet til at blive en af tyskerens to næstformænd sammen med belgieren Frans Timmermans fra den socialdemokratiske gruppe. Vestager selv er fra den liberale gruppe.

- Først og fremmest tillykke til os allesammen. Nu har vi for første gang en kvinde i spidsen for kommissionen, siger Margrethe Vestager.

I EU er det de seneste uger blevet diskuteret, om de to næstformænd bliver ligestillet i kommissionen.

Vestager accepterer, hvis Timmermans bliver udnævnt som såkaldt første næstformand og dermed ender foran hende i det endelige hierarki.

- Jeg tænkte på dronning Margrethe, der sagde, at det jo er meget vanskeligt for to mennesker at gå ind ad døren på samme tid. Det er, hvad protokol ordner. Hvis Frans Timmermans gerne vil gå først ind ad døren, er det fint med mig, siger Vestager til TV 2s EU-korrespondent Lotte Mejlhede.

Vestager afviser, at hun taber politisk indflydelse i forhold til Timmermans.

- Alt, hvad der handler om substans - hvor meget mandskab har vi, og hvor mange beføjelser har vi - der vil det være det samme, understreger hun.

En kommission med lige så mange kvinder som mænd

De seneste fem år har Margrethe Vestager opnået succes og omtale som EU's konkurrencekommissær.

Det er endnu usikkert, hvilke områder Margrethe Vestager vil få ansvaret for som næstformand i EU-Kommissionen.

Dertil er der fortsat en kabale af positioner og personer, der skal lægges med von der Leyen for bordenden.

Hvis jeg siger, økonomi bliver væsentligt i din portefølje, har jeg så ret i det?

- Ja, forhåbentlig i en eller anden forstand. Helst noget, der peger fremad. Europa har så utroligt meget at byde på, som vi ikke ser til fulde endnu.

- I nogle lande er der stadig virkelig mange unge mennesker, der ikke har et arbejde. Der er mennesker, der gerne vil have nye færdigheder, fordi digitaliseringen og automatiseringen rykker ind på deres arbejdsplads. Så der er meget at arbejde med, som handler om, hvad vi egentlig gør for at få dynamikken tilbage i Europa, siger Margrethe Vestager.

Store opgaver

Tyske Ursula von der Leyen blev godkendt med 383 stemmer ved en hemmelig afstemning i parlamentet i Strasbourg og var ikke overraskende ganske tilfreds:

- Jeg er ekstremt glad i dag for, at vi efter to uger har formået at samle et proeuropæisk flertal. Det er et solidt udgangspunkt. Jeg vil arbejde konstruktivt med EU-Parlamentet, for der er store opgaver, vi skal nå.

327 parlamentarikere stemte imod hende. Hun havde brug for mindst 374 stemmer, svarende til halvdelen af parlamentet plus én stemme, for at blive godkendt.

Ursula von der Leyen overtager formandsposten 1. november, når mandatet for den nuværende kommission med formand Jean-Claude Juncker udløber.

Det er også her, at Margrethe Vestager starter i sin nye position. Hun skal dog formelt godkendes ved en høring i EU-Parlamentet. En proces, som hun allerede har været igennem en gang, da hun blev godkendt som EU-kommissær.

Von der Leyens politiske program

Ursula von der Leyen har sagt, at hun som formand vil arbejde for:

At Europa i 2050 skal være det første CO2-neutrale kontinent i verden.

Von_der_Leyen_temaer_miljoe

At halvdelen af EU-Kommissionen skal være kvinder.

Von_der_Leyen_temaer_kvinder

At der skal være et fælleseuropæisk asylsystem.

Von_der_Leyen_temaer_asylsystem

At der skal være en mindsteløn på tværs af EU-landene.

Von_der_Leyen_temaer_arbejdsloese