Udland

Indisk månemission afbrudt af teknisk bøvl kort før start

Måne (Foto: THOMAS SJØRUP/SCANPIX NORDFOTO 2001) Thomas Sjørup / Scanpix Nordfoto

Indien håber at kunne skrive sig ind i historien med en månebedrift kun USA, Rusland og Kina har begået før.

Indien har midlertidigt måttet udskyde drømmen om en blød landing på Månen, da en længe ventet månemission søndag aften dansk tid er blevet afbrudt på grund af tekniske problemer mindre end en time før, at rumfartøjet Chandrayaan-2 skulle have været sendt afsted.

Det oplyser en talsmand for den indiske rumfartsorganisation, Indian Space Research Organization (Isro), skriver nyhedsbureauet AP.

- Et teknisk problem blev observeret i månelandingsfartøjet en time før affyring, skriver Isro på Twitter.

Af hensyn til sikkerheden bliver månemissionen derfor afbrudt. En ny dato for opsendelsen vil blive annonceret senere, melder den indiske rumfartsorganisation.

Kan blive det fjerde land på Månen

Chandrayaan-2 er Indiens anden månemission. Hvis missionen lykkes, vil Indien blive det fjerde land i verden - efter USA, Rusland og Kina - der udfører en blød, kontrolleret landing på Månens overflade med et månekøretøj.

Den første, som gik i kredsløb om Månen i 2008, crashede en såkaldt impactor ned på Månens sydpol, skriver ingeniøren.dk.

Denne gang er planen i stedet at udføre en landing med en såkaldt rover - et månekøretøj - i samme område.

Roveren, som er udstyret med seks hjul, skal trille rundt tæt på Månens sydpol og undersøge den kemiske sammensætning i overfladen.

Indien og Rusland samarbejder om månemission

Chandrayaan-2 skulle oprindeligt have været sendt afsted for seks år siden sammen med et russisk landingsfartøj.

Men russerne udskød først missionen, indtil de i 2016 trak sig helt fra projektet.

Inderne har dog ikke givet op og har siden udviklet deres eget landingsfartøj, som altså skulle have været sendt afsted natten til mandag dansk tid.

Tredje forsøg på månelanding i år

Når Indiens månemission - formentlig - snart bliver sendt mod Månen, vil det være det tredje forsøg på en månelanding i år. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kina lykkedes i år med at lande rumsonden Chang'e-4 på Månen, mens Israels romsonde Beresheet i april landede på Månen med et brag og gik i tusind stykker.