Efter 'dybt racistisk' tweet: Partifæller tør ikke længere sige Trump imod, siger analytiker

Den amerikanske præsidents partifæller tør ikke sige ham imod af frygt for selv at blive svinet, siger Mirco Reimer-Elster.

USA's præsident, Donald Trump, har i en række tweets opfordret fire kvindelige, farvede demokratiske kongresmedlemmer til at rejse hjem til deres oprindelseslande.

- Hvis man hader sit land, og man ikke er glad her, kan man rejse.

Skal Alexandria Ocasio-Cortez rejse hjem, skal hun rejse fra Washington til New York

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Trump supplerer sit indledende angreb med at beskylde de fire demokrater for at "elske" USA's "fjender såsom al-Qaeda".

Præsidenten har ikke nævnt de politikere, han kritiserer, med navn, men i amerikanske medier er der bred enighed om, at angrebet retter sig mod Alexandria Ocasio-Cortez fra New York, Ilhan Omar fra Minnesota, Ayanna Pressley fra Massachusetts og Rashida Tlaib fra Michigan.

Og selvom personangreb fra Trump mod politiske modstandere ikke er usædvanlige, mener USA-analytiker Mirco Reimer-Elster alligevel, at netop dette er "i særklasse".

Åbenlyst racistisk

Trumps angreb er usædvanligt, da opfordringen om, at kvinderne bør rejse hjem, ikke giver logisk mening, påpeger Reimer-Elster. Tre ud af fire kvinder er nemlig - uanset etniske rødder - født i USA.

- Det er faktuelt fuldstændig meningsløst, for skal Alexandria Ocasio-Cortez rejse hjem, skal hun rejse fra Washington til New York. Det er vanvittigt, at det kommer fra verdens mægtigste mand, siger han.

Trump appellerer til en base af hvide vælgere, der ikke hæfter sig ved, om hans udbrud er faktuelt korrekt eller ej, mener Mirco Reimer-Elster og fortsætter:

- Dernæst er det dybt racistisk. Det kan ikke diskuteres og har kun den effekt, at det samler fløjene hos Demokraterne, hvor etablerede stemmer som Nancy Pelosi tager kvinderne i forsvar, selvom hun på lange stræk er politisk uenig med dem.

De fire kvinder, som angrebet er rettet imod, anses alle for at tilhøre den progressive fløj hos Demokraterne i modsætning til den midtersøgende Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus.

Præsidenten har afvist, at hans tweets skulle være racistiske.

Sådan svarer de fire kvinder på Trumps angreb

 1. Ilhan Omar

  Demokratisk kongresmedlem valgt i Minnesota:

  - Hr. præsident, som medlemmer af Kongressen er det eneste land, vi sværger til, USA. Derfor kæmper vi for at beskytte det mod den værste, mest korrupte og uduelige præsident, vi nogensinde har set.

  - Dette er agendaen for hvide nationalister. Det er lige meget, om det sker i chatfora, på nationalt tv eller som nu i Det Hvide Hus' have.

 2. Alexandria Ocasio-Cortez

  Demokratisk kongresmedlem valgt i New York:

  - Svage hjerner og ledere udfordrer vores loyalitet til vores land for at undgå at debattere politikken.

  Hun efterlyser desuden en reaktion fra republikanerne.

 3. Ayanna Pressley

  Demokratisk kongresmedlem valgt i Massachusetts:

  - Han personificerer ikke den ynde, empati, medfølelse eller integritet, som det kræver at sidde i præsidentstolen, og som det amerikanske folk fortjener.

 4. Rashida Tlaib

  Demokratisk kongresmedlem valgt i Michigan:

  - Vi kan ikke tillade, at præsidentens hadefulde handlinger distraherer os fra det kritiske arbejde, det er at holde Trump-administrationen ansvarlig for de inhumane forhold, der er ved grænsen.

- Modbydeligt tweet

De fire kvinder Trump angriber

Af de fire kvinder er det kun Ilhan Omar, som er født uden for USA. Hun ankom til Minneapolis i 1997 som flygtning fra Somalia.

De øvrige tre er født i USA. Ayanna Pressley er afrikansk-amerikaner, Rashida Tlaib er datter af palæstinensiske indvandrere, og Alexandria Ocasio-Cortez' forældre har begge puertoricansk baggrund

Nancy Pelosi siger mandag, at hun vil sætte en resolution til afstemning i kammeret. Den skal fordømme præsident Trumps "modbydelige" tweet fra søndag.

Pelosi mener, at Trumps tweets bekræfter hans plan om, at han ikke vil gøre Amerika stort igen, men hvidt igen.

Over Atlanten har Storbritanniens premierminister, Theresa May, via en talsmand kaldt præsidentens tweets for "totalt uacceptable", skriver BBC.

Politisk taktik skyld i republikansk tavshed

Enkelte republikanere har været kritiske over for Trumps angreb, såsom Trump-skeptikeren senator Susan Collins, der har betegnet det som "langt over stregen". Men langt størstedelen af partiets politikere har afholdt sig fra at gå i verbal infight med deres præsident.

Senator Lindsey Graham har opfordret Trump til at angribe de fire kvinder på deres politik og ikke deres person, mens andre republikanere med anden etnisk baggrund som Ted Cruz og Marco Rubio ikke har kommenteret Trumps opfordring om, at kvinderne skal rejse hjem.

Det handler om politisk taktik, vurderer Mirco Reimer-Elster.

- Kalkulen hos de fleste republikanere er, at de nu er hoppet i seng med Trump og må gå med hele vejen frem mod valget i 2020, siger han.

Det betyder ikke, at der ikke er modstand i partiet mod Trumps udbrud og generelle linje.

- Men kritikerne er bange for at stille sig op. I det øjeblik du går imod ham, bliver du svinet til på Twitter, og efterfølgende bliver du internt udfordret af en, der er Trump-loyal. Og så stiller republikanerne sig spørgsmålet: Hvis Trump sviner alle til hele tiden, hvornår går du så ind og siger noget?

Dertil nyder Trump ifølge USA-analytikeren fortsat høj opbakning blandt partiets vælgere.