Udland

Michael Jackson-fans sagsøger Neverland-drenge for én euro

Fans af Michael Jackson sagsøger nu hovedpersonerne i dokumentaren 'Leaving Neverland'. Stefan Wermuth / Ritzau Scanpix

37-årige Wade Robson og 41-årige James Safechuck fortalte i dokumentar, at de blev udnyttet seksuelt af Michael Jackson, da de var børn.

Den omstridte Michael Jackson-dokumentar ’Leaving Neverland’ får nu et retsligt efterspil - ikke i USA, men i Orleans i Frankrig.

Her er det nemlig ulovligt at komme med ”kriminelle anklager mod afdøde personer”. Det skriver CNN.

Jeg ved, det ikke er muligt. Det var råddent. Det var for at skabe røre. Det var for at få penge

Myriam Walter, fan af Michael Jackson

Det er præcis, hvad en række dedikerede fans mener, at 37-årige Wade Robson og 41-årige James Safechuck gjorde, da de stod frem i dokumentaren og fortalte, at de blev udnyttet seksuelt af Michael Jackson, da de var mellem 7 og 14 år gamle.

- Det var for at tjene penge

I alt tre grupper af fans har valgt at rejse et søgsmål mod de to formodede ofre for at ”sværte den afdødes minde”.

En af disse fans er den 62-årige pensionerede franske sygeplejerske Myriam Walter.

- Jeg ved, det ikke er muligt. Det var råddent. Det var for at skabe røre. Det var for at få penge, siger Myriam Walter til CNN.

Wade Robson og James Safechuck bliver sagsøgt for et symbolsk beløb på en euro.

- Det her handler ikke om penge. Det er en hjertesag, siger Emmanuel Ludot, der er advokat for fansene.

Ludot siger, at retssagen i Frankrig har fuld opbakning fra Michael Jacksons pårørende, som tidligere har kritiseret ’Leaving Neverland’ for at være en ”offentlig henrettelse” af popstjernen.

Jacksons familie kritiserede blandt andet, at Wade Robson og James Safechuck tidligere har vidnet til fordel for Michael Jackson, da han i 2005 kom under anklage for seksuelt misbrug af børn og senere blev frikendt af retten.

Påstår årelangt misbrug

I ’Leaving Neverland’ vender de to formodede ofre på en tallerken og fortæller om et årelangt misbrug, der primært skulle have fundet sted på Jacksons eventyrranch Neverland.

- Hver gang jeg var sammen med ham, hver gang jeg overnattede hos ham, forgreb han sig på mig, sagde Wade Robson til BBC i forbindelse med dokumentarens premiere.

Misbruget kulminerede ifølge Wade Robson, da han var 14 år. Under et besøg på Neverland forsøgte sangeren ifølge Robson at voldtage ham.

41-årige James Safechuck fortalte BBC, at misbruget af ham begyndte, da han var ti år gammel, og sangeren lærte ham at "udføre en seksuel handling”.

- Efter noget tid begyndte vi at tungekysse. Han fortalte mig, at jeg havde lært ham at gøre det, fortalte James Safechuck til den engelske tv-station.

Over tid førte kyssene og berøringerne ifølge James Safechuck til andre overgreb.

Hverken Wade Robson eller James Safechuck har ønsket at kommentere det nye søgsmål i Orleans i Frankrig, oplyser deres advokater til CNN.

Anklager om sexovergreb mod Michael Jackson gennem årene

 1. 1993

  1. De første anklager dukker op

   Mens Michael Jacksons karriere stadig er på sit højeste, begynder Los Angeles Police Department at efterforske anklager om, at popstjernen har misbrugt den 13-årige dreng Jordan Chandler seksuelt.

   Politiet ransager blandt andet Michael Jacksons hjem Neverland, men finder intet belastende bevismateriale.

  2. Chandler lægger sag an

   Mens Michael Jackson er på turné i Moskva, sagsøger Jordan Chandlers far, Evan Chandler, popstjernen for ”gentagne gange at have begået seksuelle overgreb” på sønnen. Ifølge sagsanlægget har Michael Jackson udført oralsex og onaneret på Jordan Chandler.

  3. Drenge støtter Jackson

   .

   Mens sexanklagerne mod Michael Jackson trækker overskrifter verden rundt, står en række drenge frem i medierne og støtter Michael Jackson.

   En af dem er den dengang tiårige Wade Robson, der fortæller om uskyldige fester og overnatninger i Michael Jacksons soveværelse. En anden dreng ved navn James Safechuck vidner under ed til fordel for Michael Jackson.

   Her 26 år efter er de to drenge hovedpersoner i dokumentaren* 'Leaving Neverland’, hvor de anklager popikonet for et årelangt seksuelt misbrug.

  4. Neverland ransages - igen

   .

   Neverland-ranchen bliver endnu en gang ransaget, og Michael Jackson bliver kropsvisiteret af politiet. Der bliver taget billeder af hans kønsdele, så eksperter kan sammenligne dem med 13-årige Jordan Chandlers beskrivelse af dem.

  5. Jackson afviser anklager

   Michael Jackson står frem på landsdækkende tv og afviser alle anklager mod ham.

   - Jeg er uskyldig i disse anklager. Hvis jeg er skyldig i noget, så er det at give alt, hvad jeg kan, for at hjælpe børn i hele verden.

 2. 1994

  1. Jackson indgår forlig

   Michael Jackson indgår et forlig med Chandler-familien, der får 23 millioner dollars (151 millioner kroner) af popstjernen.

   Anklagerne dropper sagen mod Michael Jackson, da Jordan Chandler og hans familie ikke længere er villige til at samarbejde omkring sagsanlægget.

 3. 2003

  1. Nye anklager efter dokumentar

   I dokumentaren 'Living With Michael Jackson' fortæller popstjernen åbenhjertet om, at han har delt soveværelse med den kræftsyge dreng Gavin Arvizo.

   Michael Jackson siger i dokumentaren, at folk, der har et problem med det, er ignoranter. Dokumentaren bliver grundlag for en ny politiundersøgelse.

  2. Jackson tiltales for overgreb

   Michael Jackson bliver på baggrund af dokumentaren tiltalt for overgreb på børn, servering af alkohol til mindreårige og kidnapning. Ifølge anklageskriftet risikerer sangeren op mod 20 års fængsel.

 4. 2005

  1. Retssagen starter

   .

   Retssagen mod Michael Jackson starter i Santa Maria, Californien. Gavin Arvizo fortæller under ed, at popstjernen blandt andet har onaneret på ham. Gavin Arvizos bror fortæller i retten, at han personligt har overværet Jacksons overgreb på broren, og at Michael Jackson har vist dem begge pornografisk materiale og serveret vin for dem, som Jackson kaldte ”Jesus juice”.

   En tidligere husholderske på Neverland fortæller i vidneskranken, at hun har overværet Michael Jackson bade med Wade Robson, der tilbage i 1993 afviste anklagerne mod popstjernen. Flere vidner – heriblandt skuespillerne Macaulay Culkin og Chris Tucker – vidner til fordel for Michael Jackson og afviser, at de har været udsat for overgreb.

  2. Jackson frifindes for alle anklager

   .

   Michael Jackson bliver under stort postyr frifundet for alle anklager.

   Uden for retsbygningen sætter en fan ti hvide duer fri, der skal symbolisere de ti anklagepunkter, som idolet var blevet frifundet for.

 5. 2013

  1. Neverland-dreng står frem

   .

   Fire år efter Michael Jacksons død i 2009 lægger den nu 30-årige Wade Robson sag an mod Jacksons bo. Robson, der tidligere har afvist, at han er blevet sexmisbrugt af popikonet, står frem i et interview med Today og fortæller, at han blev misbrugt i en periode på syv år.

   Ifølge Robson selv er han blevet hjernevasket til tidligere at støtte sangerens udsagn om, at der ikke foregik overgreb på Neverland. Robsons sag kommer aldrig for retten, da en dommer afgør, at sagen er forældet.

 6. 2014

  1. Ny Neverland-dreng anklager Jackson

   James Safechuck og Wade Robson siger, at de blev misbrugt af Michael Jackson.

   James Safechuck, der i 1993 vidnede under ed til fordel for Michael Jackson, lægger nu sag an mod Jacksons bo med anklager om et årelangt sexmisbrug.

   Ifølge anklageskriftet har popstjernen blandt andet kysset unge Safechucks kønsdele og belønnet ham med smykker for at ”udføre seksuelle handlinger”.

   James Safechucks sag afvises også med henvisning til forældelsesfristen.

 7. 2019

  1. .

   Wade Robson og James Safechuck står frem i den fire timer lange dokumentar ’Leaving Neverland’, der får premiere på Sundance Film Festival. Her fortæller de detaljeret, hvordan de hundredvis af gange er blevet misbrugt af Michael Jackson på Neverland-ranchen.

   Michael Jacksons familie afviser alle anklager og siger, at dokumentarens hovedpersoner udelukkende er ude efter Jacksons penge. Nevøen Taj Jackson erkender, at Michael Jackson brugte meget tid sammen med børn, men ifølge ham var det "meget uskyldigt". Også når stjernen sov sammen med børnene.

Kilde: New York Times, Reuters.