Udland

Forholdet mellem Storbritannien og USA har nået et nyt lavpunkt, mener ekspert

Tidligere ambassadør Kim Darroch og hans udtalelser om Trumps embede har skadet forholdet mellem USA og Storbritannien. Paul Morigi, Brendan Smialowski / Ritzau Scanpix

Britisk ambassadør i USA skrev ifølge lækkede notater, at præsident Trumps administration var "inkompetent" og "uduelig".

Forholdet mellem USA og Storbritannien har nået et nyt lavpunkt i kølvendet på sagen om lækage af fortrolige notater fra Storbritanniens ambassadør i USA. Det mener kommunikationsrådgiver Peter James Stark.

Søndag skriver Daily Mail, at nu tidligere ambassadør Kim Darroch ifølge de lækkede indberetninger mente, at præsident Trump trak USA ud af atomaftalen med Iran for at trodse tidligere præsident Obama, der oprindeligt indgik aftalen med Iran.

Efter de her læk har USA en grundlæggende mistillid til Storbritannien

Kommunikationsrådgiver Peter James Stark

- Forholdet mellem de to lande er rigtig skidt lige nu. Vi taler om to lande, der historisk står hinanden meget nær. De er vant til at dele følsomme informationer om for eksempel sikkerhed på et meget højt niveau, men efter de her læk har USA en grundlæggende mistillid til Storbritannien, siger Peter James Stark, der tidligere har arbejdet på den britiske ambassade i Danmark, til TV 2.

Avisen Mail on Sunday afslørede forrige weekend uddrag fra ambassadør Kim Darrochs indberetninger. Få dage senere meddelte Darroch, at han ville forlade posten i Washington D.C.

"Inkompetent" og "uduelig"

I indberetningerne til udenrigsministeriet hjemme i London beskrev ambassadøren blandt andet USA's præsident Donald Trumps administration som "inkompetent" og "uduelig".

Ifølge Peter James Stark bliver de næste dage afgørende for Storbritanniens fremtidige forhold til Trumps administration.

- Forholdet mellem de to lande skal nok bestå, men Storbritanniens forhold til Trumps embede afhænger af, hvad formålet med disse læk er. Meget tyder på, at det er et politisk motiveret læk, der har til formål at destabilisere forholdet mellem de to lande, siger Peter James Stark.

Timingen for lækagesagen kunne ikke være værre, mener Peter James Stark. Storbritannien står foran et Brexit, og derfor er landet afhængigt af at lande en god handelsaftale med USA.

- Det er en meget usikker situation for briterne at stå i. Trump har revet alle diplomatiske spilleregler i stykker ved at opsige ethvert samarbejde med ambassadøren. Nu står Storbritannien meget isoleret – uden EU og med et skrøbeligt forhold til USA, siger kommunikationsrådgiveren.

Peter James Stark spår derfor, at den første tid for Theresa Mays afløser i Downing Street 10 bliver mere end almindeligt svær.

- Om det bliver Boris Johnson eller Jeremy Hunt, så kommer de til at stå over for kolossale udfordringer. Disse læk er en virkelig pinlig sag for Storbritannien, som gør det svært for den nye premierminister at navigere i forhold til USA. Igen bliver det afgørende, hvor lækagen stammer fra, siger Peter James Stark til TV 2.

Vrede tweets fra Trump

Da historien om ambassadørens indberetninger om Trump så dagens lys i sidste uge, fik det præsidenten til at reagere vredt i en række tweets.

- Jeg kender ikke ambassadøren. Men han er ikke afholdt eller vellidt i USA. Vi vil ikke længere have noget med ham at gøre, skrev Trump blandt andet og antydede ifølge BBC dermed, at han gerne så ambassadøren skiftet ud.

Den snart forhenværende britiske premierminister, Theresa May, blev også kritiseret af Trump. Tilsyneladende fordi hun havde udtrykt "fuld tiltro" til ambassadør Kim Darroch.

- Den gode nyhed for det vidunderlige Storbritannien er, at de snart får en ny premierminister, skrev Trump.