Udland

Hunt 'skyldte May loyalitet': Men jeg ønsker en anden tilgang til Brexit, siger han

De to kandidater til at blive Storbritanniens næste premierminister, Jeremy Hunt og Boris Johnson, gav fredag to interviews til BBC.

Jeremy Hunt, som er kandidat til at blive briternes næste premierminister, ville have forhandlet en anden Brexit-aftale på plads med EU, hvis han havde haft magten. Det sagde han fredag i et interview med BBC.

Jeg ønsker en anden tilgang, og den vil jeg levere som premierminister

Jeremy Hunt

Jeremy Hunt og hans modkandidat Boris Johnson er inde i den afgørende slutspurt om at få opbakning fra medlemmerne af det konservative parti.

Den nuværende udenrigsminister slår nu fast, at han langt fra er enig i Theresa Mays tilgang til Brexit - særligt på spørgsmålet om den nordirske grænse.

- Jeg var den person i kabinettet, der argumenterede meget stærkt for en anderledes tilgang til disse forhandlinger. Jeg mente ikke, at backstop (bagstopperen, red.) var det rigtige. Vi burde have forhandlet mere, sagde Jeremy Hunt til BBC.

Forventer Brexit inden jul

Han tilføjede, at han følte, han var nødt til at være loyal over for Theresa May:

- Jeg mener, at Theresa May havde en stor ansvarsfølelse over for vores land. Og jeg skyldte hende den loyalitet, men nu kæmper vi om lederskabet. Jeg ønsker en anden tilgang, og den vil jeg levere som premierminister, lød det fra Hunt.

Han sagde videre, at han forventer, at briterne har forladt EU inden jul.

Modkandidaten Boris Johnson måtte i interviewet med BBC forsvare de udtalelser, han er kommet med om den nu forhenværende britiske USA-ambassadør, Kim Darroch.

I sidste uge kom det frem i lækkede dokumenter, at Darroch har kaldt USA's regering for uduelig og dysfunktionel. Det førte til et personangreb fra USA's præsident Donald Trump, der kaldte ham en opblæst nar.

Johnson er stadig favorit

I Storbritannien har Johnson fået kritik for ikke at forsvare ambassadøren.

- Jeg mente, det ville være helt forkert at inddrage offentligheden i en højtstående embedsmands karrieremuligheder og gøre det til en politisk sag.

Du skulle bare bakke ham op.

- Jeg mente, det var nødvendigt at støtte den ret, pligt og mulighed, som embedsmænd har for at fortælle ministre om deres syn på noget. Fortroligt. Og at fortroligheden respekteres.

Boris Johnson har været den klare favorit hele vejen igennem partilederopgøret hos de britiske konservative - og det er han stadig.

Det fortæller Lone Theils, forfatter og tidligere korrespondent i London, til TV 2.

- Dels har Boris Johnson en bred, folkelig appel. Han er den eneste politiker, man er på fornavn med i Storbritannien. Man siger bare Boris, så ved alle, hvem han er.

Mere effektiv Johnson

Kigger man mere strategisk på det, så har Boris Johnson også ført en mere effektiv kampagne end Jeremy Hunt, vurderer Lone Theils:

- Johnson har i lang tid vidst, at han ville være premierminister, og han har hurtigt været ude og få fat i lokalafdelingerne. Og så har han haft en hær af frivillige, der har været parate til at gå ud og tale på hans vegne.

Ifølge Lone Theils har Jeremy Hunt været lidt mere sløv til at komme ud af startblokken.

- Der har været hele det her udskilningsløb, hvor det ikke har været sikkert for Jeremy Hunt, at han ville være den kandidat, der stod tilbage over for Boris Johnson. Omvendt har Boris Johnson hele tiden været ret sikker på, at han ville være en af de to, der stod tilbage, lyder det fra Lone Theils.

Senest i næste uge skal partiets medlemmer pege på en af de to som ny partileder og britisk premierminister.