Udland

Særlig kost kan hjælpe sultende børn

Amerikansk studie viser, at udsultede børn især har godt af at spise bananer og kikærter, da det stimulerer vækst. Tony Karumba / Scanpix Denmark

100 millioner børn i verden er underernærede. En gruppe forskere fra USA har måske fundet en diæt, der kan fremme væksten hos nogle af børnene.

En helt særlig diæt kan være med til at sætte gang i væksten hos underernærede børn.

Det viser et amerikansk forsøgsstudie, som er blevet publiceret i den seneste udgave af tidsskriftet Science.

Her har en gruppe forskere fundet ud af, at én bestemt slags kost kan stimulere nogle særlige mikroorganismer i børnenes tarmsystem.

Henover en måned fokuserede forskerne på 68 underernærede børn fra Bangladesh i alderen 12 til 18 måneder, som blev delt op i mindre grupper og tilbudt forskellige diæter.

De fulgte dernæst børnenes helbred nøje, og her viste det sig, at især diæten med bananer, soya, jordnøddemel og kikærter var god til at fremme en speciel type mikroorganismer - eller mikrober - i tarmsystemet, som udvikler børnenes immun- og hjernefunktion samt knoglevækst.

- Mikroberne ser hverken bananer eller jordnødder - de ser bare en sammensætning af næringsstoffer, som de kan bruge og dele, fortæller professor Jeffrey Gordon fra Washington University til BBC og uddyber, at målet med forsøgsprojektet var at stimulere de mikroorganismer, som heler kroppen:

- Denne blanding (af mad, red.) virkede bedst på både dyr og mennesker og havde den største helende virkning.

Forsøg udvides

Som en ekstra bonus var diæten lavet på ingredienser, som de fleste har råd til i Bangladesh.

Nogle af de andre diæter i forsøget - primært bestående af ris eller linser - viste sig at have den modsatte effekt på børnene. Her blev mikroorganismerne i tarmsystemet skadet af maden og hjalp dermed ikke på hverken vækst eller heling.

Jeffrey Gordon oplyser til BBC, at forskerne endnu ikke er helt klar over, hvorfor netop bananer og kikærter virker bedst, men at forsøget nu bliver gennemført på en meget større skala for at kortlægge diætens langsigtede virkninger på børnenes vægt og højde.

Dårlig næring er skyld i næsten halvdelen af alle dødsfald blandt småbørn under fem år, og omtrent 100 millioner børn er på verdensplan underernærede, viser de seneste tal fra FN's Fødevareprogram.