Udland

Politi undersøger læk, der fik britisk ambassadør til at sige op

Udover Trumps personlighed langer Darroch også ud efter Det Hvide Hus, som han kalder "dysfunktionelt" og "splittet" under præsidentens ledelse. Paul Morigi, Brendan Smialowski / Ritzau Scanpix

Sagen har betydet, at USA's præsident ikke længere vil samarbejde med den britiske ambassadør, som nu har valgt at trække sig.

Det britiske politi vil undersøge, hvordan hemmelige notater, skrevet af landets ambassadør i USA, er blevet lækket til offentligheden. Det skriver BBC.

Notaterne blev brugt til at orientere den britiske regering om Det Hvide Hus.

Her har ambassadøren, Kim Darroch, blandt andet beskrevet USA's præsident Donald Trump som "uduelig", "usikker" og "inkompetent".

Efterfølgende nægtede Donald Trump at samarbejde med ambassadøren, som derfor så sig nødsaget til at trække sig fra stillingen.

I en række efterfølgende tweets gik præsidenten til modangreb og kaldte Kim Darroch for en "skør" og "meget dum fyr".

Lækkede notater har "skadet forholdet til USA"

Til BBC siger den britiske efterforskningsleder Neil Basu, at der er "en klar offentlig interesse" i at finde de ansvarlige, da sagen har "skadet forholdet mellem Storbritannien og USA".

- Jeg vil sige til de ansvarlige, at konsekvenserne af deres handlinger er tydelige. Derudover er de skyld i, at travle efterforskere tages væk fra andre, vigtige sager, siger Neil Basu.

Darrochs notater er skrevet i perioden fra 2017 til sommeren 2019 og blev offentliggjort i avisen Daily Mail.

Udover Trumps personlighed langer Darroch også ud efter Det Hvide Hus, som han kalder "dysfunktionelt" og "splittet" under præsidentens ledelse.

- Vi tror ikke rigtig på, at denne administration vil blive betydeligt mere normal; mindre dysfunktionel; mindre uforudsigelig; mindre splittet; mindre diplomatisk, klodset og uduelig, har Kim Darroch blandt andet skrevet.

Det britiske udenrigsministerium har kaldt offentliggørelsen for "ondskabsfuld", men bestrider ikke indholdet.

Også premierminister, Theresa May, har udtalt sig i sagen. Hun ærgrer sig over opsigelsen, men takker Kim Darroch for lang og tro tjeneste.