Udland

Ny gåde efter kidnapning i Vatikanet: - Hvor er kong Frederik VII's mor?

Graven, hvor Kong Frederik VII's mor burde have ligget, men sarkofagen er tom. Vatican Media Handout / Ritzau Scanpix

En kriminalsag fra 1983 har åbnet for en ny gåde i Vatikanet. De jordiske rester af to prinsesser er forsvundet, og den enes gravkammer ser nyt ud.

Sarkofagens tunge marmorlåg gemte på en overraskelse, da to teknikere fra Vatikanets politi trak det til side.

Det virker absurd, at familierne ikke vidste det

Pietro Orlandi, bror til savnet kvinde

Intet kranium grinede til dem nede fra mørket, ingen knogler var at se, intet.

De havde forventet at finde et skelet - måske endda to, men ikke dette.

Graven på Vatikanets teutonske kirkegård burde ikke have været åbnet, siden låget blev lukket i 1840, og en kvinde, der engang skulle have været dronning af Danmark, blev stedt til hvile her.

Men det var ikke hende, teknikerne fra Vatikanets politistyrke ledte efter.

De søgte resterne af en 15-årig pige, der forsvandt i 1983, og som måske var blevet skaffet af vejen i denne grav eller graven ved siden af.

Pigen, Emanuela Orlandi, er aldrig blevet fundet. Hendes familie var tætte med pave Johannes Paul II, og sagen om hendes forsvinden er et mysterium, der har optaget italienerne lige siden. I løbet af de seneste årtier har der været søgt efter hende flere steder, og mængden af konspirationsteorier er ganske omfattende.

Den gale prinsesse

Denne gang var jagten nået til den gamle teutonske kirkegård i Rom på grund af et anonymt brev til den savnede piges familie.

Brevet indeholdt et billede fra kirkegården og teksten "se, hvor englen peger". På grund af brevet samt det faktum, at der også af og til blev lagt friske blomster ved gravene på det vedlagte billede, havde pigens familie bedt Vatikanet om lov til at åbne dem.

Familien fik lov, og en af Roms mest profilerede retsmedicinere blev udpeget til at lede den retstekniske del af operationen.

Derfor stod professor Giovanni Arcudi - der i øvrigt har balsameret to afdøde paver - nu og stak hovedet ned i marmorsarkofagen for at tjekke, om den var helt tom.

Den tomme grav inspiceres.

Men de jordiske rester af Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin var der ikke.

I dag er der nok ikke ret mange i Danmark, som kender det navn, men det forholdt sig ganske anderledes i 1806, hvor hun blev gift med en kronprins, der senere skulle blive kendt som Kong Christian VIII.

Men hun blev aldrig dronning.

Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin var ifølge tidsskriftet Skalk en oprørsk kvinde og optaget af de frihedstanker, der tog deres udspring i den franske revolution. Hun fandt venner blandt tjenestefolkene, klædte sig ikke efter tidens forskrifter og sagde kronprinsen imod.

 Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin.

I 1808 fødte hun en søn, der senere skulle blive Danmarks kong Frederik VII. Samme år fandt hendes mand imidlertid ud af, at hun gik i seng med sin musiklærer, Edouard du Puy, og derfor blev parret skilt.

Hun blev forvist til Horsens, hvor hun blev kendt som "Den Gale Prinsesse" på grund af sit udsvævende liv. Efter to årtier i byen flyttede hun til Rom.

Da hun døde af feber i en alder af 55 år, sørgede hendes søn, kong Frederik VII, for, at der blev opført et passende gravmæle for hende.

Gravmælet for Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerin. Over statuen står

Så den marmorsarkofag, som Vatikanets politifolk åbnede 11. juli 2019, er egentlig betalt af danske penge.

Da politifolkene åbnede graven ved siden af Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerins marmorsarkofag, fik de sig en endnu større overraskelse.

Det mystiske kammer

Under den tunge dæksten fandt de et stort underjordisk kammer, der også var fuldstændig tomt.

Gravkammeret skulle ellers have været sidste hvilested for prinsesse Sophie von Hohenlohe, der døde i 1836, og ifølge retsmediciner Giorgio Portera, der var med til at udforske stedet, er der noget muggent ved det kammer.

Dækstenen fjernes.
Der viser sig et hul under stenen.
Hullet leder ned til et gravkammer på cirka 15 kvadratmeter.

Det firkantede rum måler 4 gange 3,7 meter, og væggene er af cement.

- Vi gik ned for at undersøge det. Alt tyder på, at det er forholdsvis nyt og i hvert fald uforeneligt med en grav fra det 19. århundrede, siger han til avisen Il Fatto Quotidiano.

Det undrer ham især, at gravkammerets vægge er af cement og ikke kalksten, der ifølge ham er normalen i grave fra den periode.

Giorgio Portera er normalt retsmediciner ved Carabineri-korpset i Parma, og han forstår ikke, at myndighederne i Vatikanstaten ikke vidste, at gravene var tomme.

- Selvom vi er i en anden stat, virker det mærkeligt på mig, at der ikke er nogen dokumenter, der fortæller, om der ligger en afdød dernede, eller om det blot var et tomt monument over prinsessen, siger han til Il Fatto Quotidiano.

Professor Giovanni Arcudi nede i gravkammeret. Væggene er af støbt cement.
Gravkammeret viste sig at være tomt og af meget nyere dato end den prinsesse, der burde ligge der.

Derfor håber Giorgio Portera, at Vatikanet vil søge i arkiverne.

- Nu er det vigtigt at undersøge den bureaukratiske side af sagen. Om tilstedeværelsen af lig i disse sarkofager er noget, Vatikanstaten ved noget om, siger Giorgio Portera til avisen.

Blomster og lys på gamle grave

En talsmand for Vatikanet Alessandro Gisotti siger til avisen Il Messagero, at dokumenterne vil blive undersøgt.

- Vi er på vej for at undersøge dokumenter om strukturelt arbejde, der blev foretaget i området omkring Campo Santo Teutonico (kirkegården, red.). Den første fase var i slutningen af det 19. århundrede, og den anden og nyere fase var i 1960'erne og 1970'erne, siger Alessandro Gisotti.

Teutonerkirkegården er lukket for offentligheden. Der er kun adgang efter aftale og kun for tysktalende publikum.

Det er dog stadig et mysterium, hvor resterne af de to prinsesser er blevet af, og hvornår det er sket.

Pietro Orlandi, der er bror til den forsvundne Emanuela, fortæller til avisen Il Fatto Quotidiano, at intet tyder på, at familierne til de to prinsesser vidste, at de jordiske rester var væk.

- For noget tid siden fortalte graveren, at en af familierne havde givet ham den opgave at sætte blomster og lys på stedet. Det virker absurd, at familierne ikke vidste det. På nuværende tidspunkt burde de være vrede og undre sig over, hvor de jordiske rester af deres slægtninge er blevet af, siger han.

Indtil videre er der ingen spor af de to.

En højtstående repræsentant for den katolske kirke har imidlertid et muligt svar.

"Sagen er lukket"

Det er biskop Gianfranco Girotti, tidligere leder af Paenitentiaria Apostolica - Vatikanets samvittighdstribunal - som er en organisation, der har taget sig af de værste forbrydelser i den katolske kirke siden 1179.

Han har fulgt sagen om den forsvundne 15-årige Emanuela Orlandi de seneste 36 år, og han har gennem længere tid modsat sig, at de to grave skulle åbnes.

- Jeg er sikker på, at der er tale om et fupnummer, sagde Gianfranco Girotti til avisen Adnkronos, inden politiets teknikere åbnede dem.

De to tomme grave inden åbningen. Gåden

- En fantasi, der ikke er funderet i virkeligheden, er en alvorlig sag. Pavesædet har gjort alt, der kunne gøres. Sagen er lukket, sagde han til avisen i marts 2019.

Han fik ikke sin vilje, og nu hvor gravene er åbnet, har han også et bud på, hvad der er sket med knoglerne.

- Vi taler om gamle grave, der tilhører fyrstefamilier, som har ønsket begravelser der. Og som årene går, sker der det samme som på så mange andre kirkegårde. De bliver flyttet et andet sted hen, og familiens mindesmærke bliver stående, siger han ifølge Il Messagero.

Kirkegården er lukket med en metalport.

Biskoppens forklaring kan godt være rigtig. I hvert fald hvis man skal tro advokat Fabrizio Nucera Giampaolo fra organisationen Croce Reale, der arbejder for at beskytte kulturarv.

Han siger til avisen Corriere Della Sera, at Vatikanet bør vide, hvor knoglerne er.

- Hvis gravene er tomme, er der nogle dokumenter i Vatikanet, hvor mysteriet opklares. I de officielle dokumenter, vi har set, er deres jordiske rester aldrig blevet flyttet væk fra Campo Santo Teutonico. Derfor er de måske alligevel blevet flyttet under renoveringsarbejde, men knoglerne skal stadig være inde på kirkegården, siger Fabrizio Nucera Giampaolo til avisen.

Han fortæller desuden, at han nu forsøger at få fat på prinsesse Sofias von Hohenlohes sidste levende efterkommer. Han er 47 år gammel, hedder Massimiliano og bor i Tyskland.

Charlotte Frederikke af Mecklenburg-Schwerins sidste direkte efterkommer begik selvmord i 1918, men der bor stadig noget familie på Amalienborg Slot.

Kongehuset har indtil videre ikke svaret på TV 2s henvendelse om sagen.