Udland

Kystvagt hoppede ombord på narko-ubåd - fandt kokain for 1,5 milliarder

84 procent af den kokain, der bliver smuglet ind i USA, bliver fragtet gennem Stillehavet.

- Stop dit skib omgående!

Ordren blev råbt på spansk, da besætningsmedlemmerne på det amerikanske skib Munro for nylig bordede en ubåd i Stillehavet.

Det viser en video offentliggjort af USA’s kystvagt.

Ifølge Washington Post indeholdt ubåden godt 7600 kilo kokain til en estimeret værdi af omkring halvanden milliard danske kroner. Og fundet er langt fra enestående.

Hele 14 lignende beslaglæggelser har fundet sted ud fra Mexico, Mellemamerika og Sydamerikas kyster de seneste tre måneder, skriver The Independent.

Sammenlagt er det blevet til over 17,5 ton kokain og mere end 400 kilo cannabis til en sammenlagt estimeret værdi lige i underkanten af fire milliarder kroner.

Over et ton narkotika på tre uger

Ubåden er ifølge Washington Post en "narkoubåd", fordi den er bygget i junglen med penge fra narkokarteller og bruges til at fragte store mængder narkotika.

Fangsten af en narkoubåd er en af de helt store, siger Stephen Brickley til avisen:

- De er som en hvidhval. De er ret sjældne. At vi fanger en er en betydelig hændelse.

Det område i Stillehavet, som den amerikanske kystvagt patruljerer, er på størrelse med hele USA, fortæller Brickley. Så det svarer til, at to patruljebiler skulle dække hele landet.

Derfor sker det kun cirka en gang om året, at de møder en narkoubåd. Og det kan være ganske risikabelt at gå ombord på den. Smuglerne kan være bevæbnede, og de kan finde på at åbne en luge, så ubåden fyldes med vand og synker til havets bund sammen med stofferne og beviserne, fortæller talsmanden.

Cirka 11 procent af narkoubådene bliver fanget, siger Brickley.

Havet er et vigtigt indsatsområde

Der har været en stigning i den samlede mængde af beslaglagt narkotika, viser Business Insiders tal for 2018, hvor det blev til omkring 200 ton kokain.

Stigningen kommer samtidig med, at den største producent Colombia har produceret større mængder kokain de seneste år, skriver det amerikanske medie.

Ifølge Independent har USA og deres allierede øget tilstedeværelsen i Stillehavet, hvor størstedelen af den narkotika, der ender i USA, bliver fragtet igennem:

- I 2017 blev mindst 84 procent af den dokumenterede kokain fragtet fra Sydamerika gennem det østlige Stillehav, lyder det i den seneste rapport fra USA's antinarkotikamyndigheder, DEA.

Derfor er havet et vigtigt sted at skride ind. For når det når til Mellemamerika, bliver det delt i mindre portioner, hvilket gør det sværere at opspore. Fanges det på havet, reducerer det dermed vold og øger gennemslagskraften, fortæller admiral Karl Schultz ved den amerikanske kystvagt til Business Insider.