Udland

Google indrømmer, at medarbejdere kan lytte med på private samtaler

Også Amazon er blevet taget i at lytte med, uden brugerne vidste det. Begge virksomheder forsikrer, at personernes data er beskyttet.

- OK, Google.

Det er de magiske ord, der skal bruges, når man vil vække Google Assistant for at få svar på alskens spørgsmål.

Men nu viser en afdækning hos den belgiske tv-kanal VRT Niews, at alt bestemt ikke er okay med Google.

Den kunstige intelligens, som befinder sig i Android-telefoner såvel som Googles egne hjemmehøjtalere, optager brugernes spørgsmål, og et læk afslører nu, at spørgsmålene ikke kun er blevet registreret af en computer, men også skrevet ud af rigtige medarbejdere fra tredjepartsleverandører.

Disse personer har dermed fået adgang til personfølsomme oplysninger såsom navne, adresser og detaljer om brugernes privatliv.

VRT Niews har gennemgået mere end 1000 lydklip, og det har vist sig, at 153 af klippene er optaget på et tidspunkt, hvor brugeren ikke har spurgt den kunstige intelligens om hjælp.

Blandt andet kan det høres på en af optagelserne, hvordan to bedsteforældre taler om familiens barnebarn, mens en anden lydfil afslører et kærestepar diskutere deres forhold.

Google sender lyd til sprogeksperter

Google har efter de belgiske afsløringer erkendt, at leverandører er i stand til at lytte med på folks private samtaler, skriver The Guardian. Virksomheden undersøger nu omstændighederne, da den pågældende leverandør i denne sag har overtrådt Googles privatlivspolitik.

I en udtalelse forklarer Googles produktmanager, David Monsees, at Google "benytter sig af sprogeksperter fra hele verden" til at renskrive lyd fra virksomhedens kunstige intelligens, men at eksperterne "kun gennemgår 0,2 procent af alle optagelser", og at disse optagelser aldrig er direkte koblet til en bruger.

Tidligere på året kunne Bloomberg afsløre, at Amazons kunstige intelligens Alexa har gjorde det samme.

Dengang oplyste en talsperson fra Amazon, at virksomheden har "meget strikse sikkerhedsforanstaltninger og en nultolerance, når det kommer til misbrug" af virksomhedens system.

Han understregede desuden over for Bloomberg, at ingen medarbejdere har adgang til data, som kan identificere en bruger.